Zaštita ruža od bolesti i štetnika

3261

Od početka mjeseca svibnja potrebno je barem dvaput mjesečno provoditi mjere zaštite protiv različitih uzročnika bolesti (pepelnica, hrđa, siva plijesan), i štetnih kukaca (lisne uši, različiti kornjaš i dr. štetnici).

Ovi štetni organizmi mogu u značajnoj mjeri umanjiti tržnu vrijednost ruže.

Pepelnica ruže najčešća je bolest ruža. Posebno je značajna u mediteranskom uzgojnom području, odnosno u suhim i toplim razdobljima s povišenom vlagom zraka. Jednako se javlja pri uzgoju ruža u zaštićenom i otvorenom prostoru. Raspoznaje se po razvoju sivobijele prevlake na gornjoj strani lišća. Bolest se vrlo brzo proširi za dana s temperaturama višim od 25°C, uz relativnu vlažnost 40-70 %. U tom slučaju dolazi do uvijanja i sušenja lišća, a pepelnica može napasti peteljku lista, izboj ili cvijet ruže (lapove i latice).

Kod sorata s crvenim laticama lakše se uočava rahla pepeljaste prevlaka eliptična oblika nego na hibridima s bijelim cvjetovima. Hrđa kod nekih sorata ruža može prouzročiti defolijaciju ili potpun gubitak lišća. Simptomi su uglavnom vidljivi na lišću, ali mogu biti napadnuti i drugi zeleni dijelovi ruža. Obično u rano proljeće s donje strane lišće nastaju malo uzdignuta mjesta narančaste boje , dok se na licu zaraženog tkiva pojavljuju žućkaste ili smeđe pjege. Prema kraju vegetacije narančasti sorusi postaju gotovo crni, odnosno nastaje zimska forma bolesti priprema na prezimljenje. Uz dostatno vlage (vlaženje osjetljivog tkiva barem 4 sata) optimalna temperatura za razvoj hrđe je 18-21ºC. Neki pripravci djelotvorni na pepelnicu uspješno suzbijaju i hrđe.

Na tržištu se nalaze gotovi pripravci za suzbijanje bolesti na ružama (pepelnica, hrđe) u pakiranju od 0,5 litara koje je dostatno za primjenu.

Ružina lisna uš ubraja se među veće vrste lisnih uši. Proširena je svuda, a uzgajivači ruža obično početkom svibnja primjećuju brojne nježne kukce na mladim i nježnim izbojima. Uši su velike oko 1,6-3,3 mm, svijetlozelene boje s tek naznačenim tamnijim pigmentima na kraju proširenog dijela tijela. Lisne uši sišu biljne sokove, a višak biljnih šećera izlučuju u obliku slatkaste tekućine koju posjećuju mravi. Razvoju i umnažanju ružine lisne uši pogoduju povišene temperature i relativna vlažnost zraka.

Ruže valja redovito štititi protiv lisnih uši jer mogu spriječiti ili nagrditi razvoj cvjetnih pupova. Mogu se koristiti neki od sljedećih pripravaka: Teppeki 500 WG, Boxer 200 SL, Actara 25 WG i dr.

Danas se na tržištu nalaze gotovi insekticidni pripravci na osnovi imidakloprida u pakiranju od 0,5 litara koji su idealni za primjenu na okućnicama i vrtovima. Prisutnost crvenog pauka na ruži prepoznaje se po žućkastom lišću i brojnim sitnim, pokretnim, narančastocrvenim grinjama na naličju lišća.

Suzbijanje crvenog pauka provodi se uglavnom primjenom akaricida (npr. Demitan ili Vertimec). Na tržištu se nalazi gotov akaricidni pripravak za suzbijanje grinja u pakiranju od 1 litra koji je dostatan za obiteljska gospodarstva, ali i za manje proizvođače.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.