Katalpa

710

Od desetak vrsta drveća ovoga roda nekoliko ih se, u nas, uzgaja u dekorativne svrhe u nasadima i drvoredima. Cvjetovi oblikuju vršne paštitaste metlice ili grozdove koji su u američkih vrsta bijele, a u azijskih žute boje.

Rod katalpe (Catalpa) obuhvaća listopadno drveće Sjeverne Amerike, otoka Karipskoga mora i istočne Azije, iz porodice Bignoniaceae, karakteristične po velikom jednostavnom lišću koje je cjelovitoga ruba ili neznatno trolapo i nasuprotno. Vrste ovoga roda imaju nerijetko odozdo u kutovima lisnih žila, crvene žljezdaste pjege. Cvjetovi oblikuju vršne paštitaste metlice ili grozdove koji su u američkih vrsta bijele, a u azijskih žute boje.

Čaška je zvonolika i peterozuba, a vjenčić zvonolik i dvousnat, s dvozubom gornjom i trozubom donjom usnom. U cvijetu su samo dva prašnika, a plod je tanki i dugački valjkasti tobolac, s mnoštvom izduženih, spljoštenih i kožasto okriljenih sjemenki. Rubovi krilaca su vlasasti. Od desetak vrsta drveća nekoliko ih se, u nas, uzgaja u dekorativne svrhe u nasadima i drvoredima.

Obična katalpa, cigaraš, istočni trubljačac (Catalpa bignonioides) je manje drvo južnoga dijela Sjeverne Amerike (Florida, Georgija, Mississippi), koje se u našim nasadima često uzgaja u dekorativne svrhe. Visina mu je 5-20 m, opseg 1-2 m, a kora debla smeđa, tanka i neznatno uzdužno ispucala. Stabla rijetko postignu starost veću od 150 godina. Krošnja je okruglasta, široka, deblo krivudavo, s niskim grananjem. Izbojci su debeli, goli ili slabo dlakavi, žutosmeđe boje, s bijelom srčikom.

Pupovi su sjedeći, smeđi i okruglasti. Listovi su uglavnom u tročlanim pršljenovima, izrazito krupni, dugi 10-20 cm, srcoliki, cijeloga ruba, pri vrhu naglo ušiljeni poput listova jorgovana. Odozgo su goli, odozdo dlakavi, posebice uzduž žila. Zeleni do zelenožuti listovi su egzotični, a u jesen poprimaju zlatnožutu boju. Ako ga rastrljamo, lišće ima izrazito neugodan miris, djeluje odbojno na kukce, osobito na komarce. Cvjetovi su bijeli, mirisni, u uspravnim, široko piramidalnim metlicama dugim 20-25 cm. Grlo vjenčića sadrži više žutih i jarkocrvenih tamnijih pruga. Cvatnja je u srpnju i kolovozu, a počinje 6-8 godina poslije sadnje. Plod je tobolac (čahura), dug 20-40 (50) cm, u obliku mahune, nalik na tanku cigaru (otuda i narodni naziv), dozrijeva u jesen te tijekom zime ostaje visjeti na stablu.

U proljeće se uzdužno otvara, a malena duguljasta sjemenka je na dvije strane okriljena, s bijelim dlakama, spljoštena i vlasasta vrha. Obična katalpa ima veći broj formi, primjerice: ‘Aurea’ (listovi tamno- žuti), ‘Koehnei’ (listovi žuti sa zelenom nervaturom, ‘Nana’ (nizak i gust grm). Čest je i križanac Catalpa hybrid (između obične i kineske katalpe).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.