Proljetno cvijeće za vrtove i okućnice

1998

Dolaskom toplijih dana, počinju pripreme u vrtu i okućnicama za sadnju proljetnog cvijeća. Za sadnju se koriste uzgojene presadnice u posudama, a sadi se najčešće početkom travnja. Cvijeće se sadi u gredice ili pojedinačno, a razmak sadnje ovisi o vrsti koju sadimo.

Sadi se ujutro ili predvečer. Nakon sadnje potrebne su mjere (zalijevanje, rahljenje, okopavanje, plijevljenje, prihranjivanje) da bi cvijeće što duže cvjetalo i zadržavalo lijep izgled. Kao dvogodišnje cvijeće, u proljeće se najčešće sade sljedeće vrste:

TRATINČICA

Samonikla je vrsta Europe, Amerike i Australije od koje su se oplemenjivanjem dobile sorte krupnijega, punijega cvijeta u bijeloj i raznim nijansama crvene boje. Iz malih prizemnih lisnih rozeta od ožujka do lipnja pojavljuju se brojni cvjetovi koji mogu služiti i kao rezano cvijeće.

CINIJA

Odlika ove cvjetne vrste je uspravna, razgranata stabljika, veliki jajoliki i hrapavi listovi te cvatovi promjera 5 – 15 cm ovisno o sorti. Cvat se otvara postupno od vanjskog ruba prema sredini, tako da cvatnja jednog cvata traje oko mjesec dana. Cvatovi su bijele, žute, narančaste, ružičaste, crvene i ljubičaste boje. Cvatnja traje od lipnja do rujna. Obvezno je uklanjanje ocvalih cvatova, prihranjivanje i zalijevanje.

ŠEBOJ

Ova vrsta je poznata po ugodnom mirisu cvjetova koji je najjači rano ujutro ili kasno navečer. Cvate u crvenoj, žutoj, narančastoj, bijeloj, ružičastoj boji ili u kombinaciji po dvije boje. Stabljike često odrvene pri bazi i narastu 30 – 60 cm visine. Postoje sorte za sadnju na kamenjaru koje su visoke 20 – 30 cm. Šeboj cvate od travnja do lipnja.

KADIFICE

Kadifice se odlikuju bogatom cvatnjom koja traje cijelo ljeto, lijepim cvjetovima i malim zahtjevima u uzgoju. Nekoliko vrsta kadifica, razlika u visini stabljike i veličini cvijeta, nezamjenjivo su ljetno cvijeće na balkonima i okućnicama. Boja cvijeta kadifice je žuta ili narančasta, a cvatovi mogu biti jednostavni ili puni. Kadifice zahtijevaju propustan supstrat bogat hranjivima i sunčano do polusjenovito mjesto. Ocvali se cvjetovi obvezno uklanjaju da bismo cvatnju produžili tijekom cijelog ljeta.

TURSKI KARANFIL

Od davnina se u vrtovima uzgaja biljka poznata po bogatoj i dugoj cvatnji. Stabljike su čvrste, visine 25 – 60 cm, s cvjetovima raznih boja, od bijele do tamnocrvene, jednobojne ili u kombinaciji dviju boja. Cvate potkraj svibnja do početka srpnja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.