Prezimljavanje peruanskog ljiljana

195

Peruanski ljiljan ili Alstromeria (Alstroemeria aurea) pripada u red višegodišnjih ukrasnih i gomoljastih biljaka. Može se naći još pod nazivima divlja orhideja ili Inka ljiljan. Jednostavna je za uzgoj pa prema tome pripada u skupinu nezahtjevnijih biljnih vrsta.

Tijekom ljeta, kada cvate, vrh stabljike postaje razgranat, a na njemu se razvijaju nježni i egzotični, a opet raskošni cvjetovi ljiljana koji dolaze u bijelim, crvenim, narančastim i ljubičastim bojama. Mogu biti jednobojni ili prugasti ili prošarani tamnim bojama.

Ako ga sadite u krajevima s blagom klimom, može slobodno prezimiti u vrtu. Označite mjesto na kojem se nalazi jer biste ga u proljeće mogli slučajno prekopati.

Prije nego nastupi zima preporučuje se biljku malčirati malčom debljine 20-ak cm kako bi se tijekom hladnih zimskih dana zaštitila podzemna biljka. Osjetljiv je na niske temperature pa ga prekrijte mješavinom lišća, slame ili piljevine, a preko toga položite najlon.

Ako biljku uzgajate u hladnim krajevima, nakon što završi cvatnja, izvadite gomolje iz zemlje, očistite ih od ostataka suhog lišća i cvijeta pa ih posadite u posudu. Tijekom zime ih držite u prostoriji u kojoj se ne grije, a gdje temperature ne prelaze 10 Celzijevih stupnjeva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.