Peršin, neizostavna začinska biljka

2477

Peršin osim bjelančevina sadržava obilje korisnih tvari, poput minerala kao što su kalcij, kalij, fosfor i željezo a da o eteričnim uljima i ne govorimo.

persin

Peršin ima vrlo malo sorti, kako kod nas tako i u svijetu, te se u našim poljoljekarnama susreću dva osnovna kultivara: peršin berlinski i peršin domaći lišćar.

Peršin berlinski se uzgaja prvenstveno zbog svog bijelog zadebljalog korijena uz kojeg formira i 15-20 listova. Peršin domaći lišćar nema tako izražen, zadebljao korijen koji je ustvari više jako razgranat i žiličast. S druge strane, peršin lišćar u tijeku vegetacije može stvoriti i više od 150 listova. U bolje opskrbljenim sjemenarnama možemo pronaći i dvije varijante lišćara, i to peršin glatkih i peršin kovrčastih listova.Peršin je, uz celer, jedna od «najmučnijih» biljaka u pogledu klijanja tj. nicanja.

Dakle, riječ je o vrsti povrća kojoj treba na svojevrstan način znati i ugoditi. Tako peršin, osim u rano proljeće, možete posijati i u kasnu jesen. Dubina polaganja sjemena treba iznositi oko 1,5 cm a sjeme se polaže na razmak između redova od 30 cm dok razmak unutar reda treba iznositi 5-7 cm. Ipak, zamjetno je da se kod nas sjetva peršina obavlja uglavnom omaške, rasipanjem iz ruke po cijeloj površini. Kada biljke formiraju 4 prava lista prorjeđuju se na razmake 8- 10 cm.

Iako sjeme niče već pri 2 stupnja C optimalna temperatura nicanja iznosi 20 stupnjeva C. Pošto je peršin biljka dugog dana i sunčanih položaja, nipošto ga ne uzgajajte u zasjeni bilo koje vrste. U pravilu, uzgaja se na drugom mjestu u plodoredu, što znači da dolazi iza povrtnih kultura koje su obilno gnojenje stajskim gnojem ili pak iza leguminoza.

Ali da bi se zadebljali korijen peršina pravilno razvijao (bez deformacija), poželjno je tlo fino pripremiti tako da njegov površinski sloj postane sitan-fin bez grumenja. Tim više jer je sjeme peršina sitno a i dugo traje sami ponik biljčica. S druge strane, peršin lišćar treba redovitije opskrbljivati vodom (cca 30 litara vode po četvornom metru) i to nakon svake berbe lišća. Bilo koju sortu da odaberete, niste pogriješili jer je peršin neizostavna začinska biljka u svakom domaćinstvu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.