Obavezni podaci na zapakiranim mliječnim proizvodima koje proizvode i prodaju OPG-i

28

Naziv hrane mora odgovarati propisanom nazivu u Prilogu VII, dio III Uredbe 1308/2013 (mlijeko, sir, jogurt, tekući jogurt, maslac, sirutka, kefir, kumis, skuta, mlaćenica…) i uobičajenom nazivu pod kojim se taj proizvod prodaje u RH, a mora sadržavati i njegove fizikalne karakteristike (dimljeni, kuhani, topljeni, smrznuti, odmrznuti i sl.).

Na oznaci zapakiranih sireva i drugih mliječnih proizvoda koje proizvode i prodaju OPG-i (vakuumirani, u nepovratnoj ambalaži i sl.) potrebno je navesti sljedeće podatke:
• naziv hrane
• popis sastojaka (ispred popisa sastojaka mora stajati riječ »sastojci«)
• alergeni
• količina određenih sastojaka ili kategorija sastojaka
• neto količina hrane (g, kg, ml, cl, l)
• datum minimalne trajnosti ili „upotrijebiti do“ datum
• posebni uvjeti čuvanja ili upotrebe
• upute za upotrebu ili pripremu ako bez njih hrana ne bi bila pravilno upotrijebljena
• ime ili naziv i adresa subjekta u poslovanju s hranom pod čijim se imenom hrana stavlja na tržište
• zemlja ili mjesto podrijetla
• hranjive vrijednosti hrane
• dodatni zahtjevi označavanja po drugim propisima (naziv sira s obzirom na udio vode u bezmasnoj tvari sira, minimalan udio mliječne masti u suhoj tvari, identifikacijska oznaka, LOT broj, napravljeno od sirovog mlijeka, napravljeno ili dodano ovčje i kozje mlijeko …)

Podaci o nazivu i neto količini hrane trebaju se na oznaci nalaziti u istom vidnom polju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.