Postupak prilikom prasenja krmača

1168

Krmači prilikom prasenja je potrebno osigurati mir. Treba obratiti pozornost na tijek prasenja i ponašanje krmače.

Ako prođe više od 30 min između poroda dva praseta, a krmača ima trudove, potrebno je provjeriti prohodnost porođajnog kanala. Ako je kanal prohodan, a krmača nema trudove potrebno je izazvati trudove injekcijom hormona Oxitocina (omogućiti oprašenoj prasadi da sisa jer sisanje izaziva lučenje hormona Oxitocina). Omogućiti prasadi što je prije moguće posisati prvo mlijeko krmače (kolostrum). Iz kolostruma prasad dobiva antitijela i stječe tzv. pasivni imunitet.

Tijekom prasenja svako prase prihvatiti, očistiti od sluzi, skratiti pupčanu vrpcu na 5 cm i dezinficirati, osušiti prase i staviti ga pod grijalicu. Za grijanje se obično koriste infra crvene lampe (150-250W). Prasad u prvih nekoliko dana nema vlastitu termoregulaciju stoga im je
potrebno u prostoru gdje se nalaze osigurati temperaturu od 32-34°C.

Upravo u toj fazi dolazi do najvećih gubitaka jer prasad koja se pothladi postaje avitalna, slabije sisa, oslabljenog je imuniteta, slabo napreduje i postaje škart prasad ili ugiba.

Nakon prasenja ukloniti posteljice. Od prvog dana prasadi osigurati pitku vodu. Pogrešno je mišljenje da prasad na sisi ne pije vodu. Za pojilice najbolje je iskoristit nipl-pojilice za pure. Prasad najprije počne piti vodu ukoliko su za krmače instalirane pojilice iz kojih može piti i prasad

Drugi ili treći dan života prasadi obavezno treba dati preparate željeza zajedno s koktelom vitamina A,D3 i E. Prasad se rađa sa smanjenom količinom željeza u krvi, a mlijeko krmače nema dovoljno željeza u sebe pa je moguće da se pojavi anemija ili slabokrvnost u prasadi.

Sedmog dana života prasadi ponuditi predstarter u malim količinama u posebnim hranilicama. Predstarter mora sadržavati najmanje 22 % proteina i 14MJ/kg metaboličke energije. Preporuča se uzimati gotovi starter jer ga je dosta teško i skupo napraviti na gospodarstvu.

Drugi ili treći tjedan potrebno je kastrirati mušku prasad koja neće ostati za rasplod. Preporuča se kastriranje dok prasad još sisa jer rana tada brže i lakše zarasta. Porod krmače odvija se u prasilištima, prostorijama u kojima nema drugih kategorija svinja osim krmača za prasenje u specijalnim uklještenjima koja sprječavaju prignječenja i stradavanja tek oprašene prasadi. Time je i sam pristup te pružanje pomoći oko poroda jednostavnije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.