IXIA – slabo poznato lukovičasto cvijeće

137

Ukoliko već u rano proljeće želite imati predivan vrt prepun cvijeća različitih boja, možete se već polagano početi pripremati za sadnju jesenjih lukovica.

Ova vrsta cvijeća se sadi u jesen iz razloga što im je potreban period prilagođavanja na niske temperature. Optimalni rok za jesenju sadnju lukovica je od sredine rujna pa do kraja listopada. Među najljepše i najpoznatije jesenje lukovice ubrajamo tulipane, ljiljane, narcise, zumbule, te visibabe, ali ne trebamo zanemariti ni manje poznate vrste kao što su Ixia, a koje također možete pronaći u Green Garden ponudi. Stoga vam u ovom broju nudimo malo više informacija o njoj.

Južnoafrički rod Ixia pripada porodici perunika (Iridaceae), te obuhvaća nešto manje od 50 vrsta koje imaju brojne zanimljive varijetete. Cvatnju Ixie možemo izazvati u svibnju i lipnju ili u kolovozu i rujnu. Što znači da je moramo zasaditi u prikladnom razdoblju, ovisno kada želimo da nam cvjeta. Međutim, neovisno sadimo li je u proljeće ili jesen – princip sadnje je jednak. U posudu promjera 13 cm sadimo odjednom pet gomolja na dubinu 5-8 cm. Ako želimo imati veću skupinu biljki, u posudu veličine 20 cm sadimo 1012 komada. Na dno posude stavljamo drenažni sloj.

Posude smještamo vani, na osvijetljeno mjesto. Ako još nije prošlo vrijeme mraza, pokrivamo ih slamom. Zemljište mora stalno biti vlažno, a korijeni se ne smiju osušiti, posebno ne u razdoblju cvjetanja. U vrijeme od stvaranja pupoljaka pa sve dok biljke ne ocvatu, preporučljivo je svakih 14 dana prihranjivati ih tekućim gnojivom. Kada biljke ocvatu ograničavamo zalijevanje. Jedina razlika između sadnje u proljeće i jesen jeste što ćemo ukoliko je sadimo u rujnu ili listopadu posude pokriti slojem slame jer Ixia nije otporna na zimu. Zemljište ne smije biti previše mokro jer bi se brže smrzlo, a gomolji bi se mogli oštetiti.

Ako Ixiu previše zalijevamo, počinju trunuti gomolji. Stoga ova biljka zahtijeva propusno zemljište. Nedostaje li joj svjetla, niču tanki, izduženi i lomljivi listovi. Ako listovi žute, uzrok može biti nedostatak hranjivih tvari.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.