Trputac – uzgoj i njega

4463
Spread the love

Trputac je višegodišnja zeljasta biljka, kratkog i okomitog rizoma iz kojeg razvija prizemnu rozetu lišća. Korijenov sustav sadrži brojne žilice koje mu osiguravaju veliku usisnu moć.

trputac

Listovi muškog trputca su uski i izduženi, a po obodu cijeli. Žile na listovima su paralelne i jasno izražene (najčešće ih ima 4 – 6). Žile se pri kidanju listova izvlače pa je biljka dobila naziv i žilovlak. Listovi uskolisnog trputca rastu okomito i mogu doseći visinu od 30 do 50 cm.

Cvjetne stabljike su ravne i tanke, a završavaju cilindričnim ili glavičastim cvatovima. Cvatovi su, za razliku od ženskog (širokolisnog) trputca, kratki. U čahuri ploda nalaze se dvije sjemenke. Sjeme je silno, promjera 1,0 – 1,5 mm i dužine 2,5 – 3,0 mm. Masa 1000 zrna je 2 – 3 g. Sjeme širokolisnog trputca je znatno sitnije. Masa 1000 zrna je 0,30 – 0,35 g. Trputac je otporan na niske temperature i dobro podnosi sušu.

Kemijski sastav i upotreba

Lišće trputca sadrži glukozid (aukubin i katalpoli asperulozid), sluzi, tanine, polifenole i flavonoide. Koristi se u obliku čaja za iskašljavanje, protiv upale grla, krajnika i gornjih dišnih putova. U narodnoj je medicini cijenjen kao lijek za zarastanje rana. Trputac ima bakteriostatsko i baktericidno djelovanje. Od njega se izrađuju ekstrakti za pripremu sirupa za iskašljavanje. U iste se svrhe koristi i sok iscijeđen iz svježeg lista. Mljeveni, osušeni listovi (prah) upotrebljavaju se za zaustavljanje krvarenja i za izradu masti protiv upala.

Uvjeti uzgoja

Trputac je biljka umjerene klime. Uspješno se uzgaja u nizinskim i brdsko-planinskim područjima. Trputac dobro uspijeva na tlima prosječnih fizikalno-kemijskih značajki. Najviše mu odgovaraju gajnjačc, aluvijalna tla težeg mehaničkog sastava kao i dublja planinska tla s većim sadržajem organskih tvari (crnica i smeđa tla). Općenito, za uzgoj trputca pogodna su plodna tla dobrog kapaciteta za vodu i zrak.

Uzgoj

Plodored – Trputac se kao višegodišnja biljka ne uzgaja u plodoredu, ali treba izbjegavati višegodišnje usjeve koji iza sebe ostavljaju zakorovljeno tlo. Najbolje pretkulture su okopavine i strne žitarice.

Obrada tla – Za uzgoj trputca tlo se priprema kao i za druge kulture. Ako je predusjev bila neka strnina, obradu treba započeti prašenjem strništa. Tijekom jeseni treba obaviti duboko oranje. Površinska priprema tla (usitnjavanje i poravnavanje) obavlja se tek u proljeće, neposredno pred sjetvu, odnosno sadnju.

Gnojidba – Trputac je biljka koja sc proizvodi zbog lišća pa joj treba osigurati dovoljnu količinu hranjiva. U organskoj sc proizvodnji isključivo upotrebljava zrelo stajsko gnojivo koje se u tlo unosi dubokim oranjem. U konvencionalnoj se proizvodnji, osim stajskog gnoja, primjenjuju mineralna (NPK) gnojiva. Ovisno o plodnosti tla i željenog prinosa, potrebne količine NPK (15-15-15) gnojiva su od 200 do 600 kg/ha.

Razmnožavanje – Trputac se razmnožava isključivo sjemenom i to uglavnom direktnom sjetvom sjemena, a rjeđe preko presadnica. Budući daje sjeme dobre klijavosti, najbolje gaje sijati direktno na proizvodnu površinu.

Presadnice je najpovoljnije uzgajati u hladnim lijehama. Sjeme se sije krajem srpnja, a presadnice su polovicom listopada spremne za presađivanje. Ako se presadnice uzgajaju u toplim lijehama ili plastenicima, sjetva se obavlja polovicom veljače, a prcsadnice se presađuju polovicom travnja. Za ljetnu proizvodnju presadnica treba oko 2,5 g/m2 sjemena, što odgovara prinosu od 600 do 800 presadnica/lm2. Za uzgoj presadnica u toplim lijehama treba oko 4 g/m2, pri čemu se dobije oko 1000 presadnica.

Za sadnju presadnica na razmaku 50 x 30 cm potrebno je 66 600/ha presadnica, odnosno 83 – 85 m2 lijeha. Za proizvodnju presadnica potrebno je 200 – 220 g/ha sjemena.

Direktna se sjetva obavlja krajem ožujka ili početkom travnja. Sjeme se sije sijačicama na razmaku između redova od 50 cm. Broj biljaka u redu treba biti 7-10 kom po metru dužnom, što znači da treba posijati 30 – 40 zrna po kvadratnom metru. Sjeme se sije u brazde dubine 1 – 2 cm, bez pokrivanja jer je na svjetlu bolja klijavost. Za direktnu je sjetvu dovoljno oko 2 kg/ha sjemena, ali se u praksi troši puno više. Ovisno o temperaturi, sjeme klija za 15 – 20 dana.

Njega

Njega obuhvaća međuredno kultiviranje i okopavanje, prihranjivanje i eventualno navodnjavanje. Međuredno kultiviranje i okopavanje primjenjuju se prema potrebi, najčešće 3-4 puta tijekom vegetacije, što ovisi o stanju tla i stupnju zakorovljenosti. Prvo se okopavanje treba obaviti nakon formiranja redova, a kasnije nakon svake berbe. Važno je da se ne dozvoli razvoj korova. Prvo prihranjivanje s 150 kg/ha dušičnog gnojiva (KAN) treba obaviti prije prvog međurednog kultiviranja i okopavanja, a ostala nakon berbe lišća, ali prije okopavanja.

Berba – Lišće (Plantaginis lanceolate folium), koje se koristi u ljekovite svrhe, treba brati prije pojave cvjetonosnih stabljika. U prvoj godini uzgoja prva je berba u lipnju, a sljedećih godina u svibnju. Prve se godine lišće bere tri puta, a ostalih godina i do pet puta. Najveći sc prinosi postižu u prvoj berbi. Kasnije berbe daju manji prinos, a lošija je i kvaliteta. Nakon treće godine prinos je značajno smanjen pa usjev treba obnoviti.

Sušenje – Lišće trputca može se sušiti prirodnim putem ili u sušnicama na temperaturi do 50 °C. Za dobivanje 1 kg suhog potrebno je 5 – 7 kg svježeg lišća.

Prinos – S jednog hektara može se dobiti 2000 – 4000 kg suhog lišća.

Proizvodnja sjemena – Dio usjeva treba ostaviti za proizvodnju sjemena. Sjeme dozrijeva tijekom kolovoza i rujna, kad se bere. Beru se cijele cvjetonosne stabljike koje se potom suše. S površine od 1 ara može se dobiti od 3 do 4 kg sjemena.

Standardi kvalitete za list trputca (Plantaginis lanceolatae folium) prcmaPh. Eur. 5.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.