Lucerna ili velika djetelina

6630

Stabljika lucerne je vrlo razgranjena, naraste od 30 do 90 cm visine. Na stabljici se nalaze listovi koji su sastavljeni od tri manja ovalno jajasta listića, koji stoje na kratkoj peteljci.

lucerna

U narodnoj medicini godinama je poznata u liječenju mnogih bolesti. U Perziji se uzgajala već 4.000 godina p. n. e. U Europu je stigla za vrijeme grčko-perzijskih ratova. Trajna je djetelinama srodna biljka s jako razvijenim korijenom koji raste i do 7 metara dubine. Stabljika joj je vrlo razgranjena, naraste od 30 do 90 cm visine.

Na stabljici se nalaze listovi koji su sastavljeni od tri manja ovalno jajasta listića, koji stoje na kratkoj peteljci. Ljubičasti cvjetovi razvijaju se u gustim grozdastim cvatovima od svibnja do kasne jeseni. Plod je spiralno savijena mahuna. Raste najviše na poljima i livadama, uz putove i nasipe, a uzgaja se kao krmno bilje za prehranu životinja.

Sadrži: masti, šećere, limunovu kiselinu,celulozu, kalcij, kalij, željezo, fosfor, cink, magnezij, te vitamine C, A, B, E, K, bjelančevine…

Sabire se biljka u cvatu, koja se suši na toplom i prozracnome mjestu. Sjeme se bere kad sazrije, te se suši, ako je to potrebno.

Lucerna se koristi u liječenju mnogih bolesti. Čaj od listova ove biljke koristi se za liječenje želuca i crijeva (kod poremećaja izlučivanja želučanog soka – hiperaciditeta, čira na želucu i dvanaesniku, raznih parazita i nametnika, detoksikacije organizma, posebice želuca i crijeva, stimulira rad želuca i crijeva, liječi slabi apetit). Učinkovita je i kod liječenja mokraćnih organa i putova (kod raznih bakterija i infekcija), kod ženskih bolesti (kod jakih menstrualnih krvarenja, komplikacija u menopauzi i sl.).

Služi za detoksikaciju cijelog organizma od raznih štetnih tjelesnih otrova, kod alkoholizma i sl.Njome se liječe i bolesti jetre kao što je masna jetra i žutica, čirevi i infekcije kože, glavobolja, bolesti krvi, razna krvarenja iz nosa, krv u mokraći, stolici, te giht, bolesti kostiju i zglobova. Novijim istraživanjima dokazana je njena ljekovitost u primjeni kod bolesti avitaminoze. Kao (ekstrakt) upotrebljava se u liječenju srca, kod moždanog udara, karcinoma, menopauze, policističnih jajnika.

Sjeme lucerne učinkovito je kod povišenih masnoća u krvi. Svježe istisnuti sok dobro je sredstvo koje izaziva povraćanje. Koristan je u liječenju raznih ozljeda kože (modrica i hematoma). Topli oblozi od lista ove ljekovite biljke korisni su kod liječenja bolesti uha, posebice gluhoće.

Korijen se koristi za snižavanje visoke temperature.

Čaj: jedna jušna žlica biljke prelije se s 2 dl vruće vode. Pusti se odstajati pola sata poslije čega se čaj procijedi. Uzima se dvije do četiri šalice čaja dnevno, a može se zasladiti i medom.

Tinktura: potrebno je 200 g usitnjene biljke i 1 l 70-postotnog alkohola. Bilje se moči u alkoholu tridesetak dana i poslije toga procijedi. Uzima se tri puta dnevno po deset kapi tinkture s malo vode ili čaja.

Sirup: 1 kg mladih vrhova lucerne, 1 kg šećera, te jedna litra vode. Usitnjeni mladi listovi lucerne kuhaju se u vodi dvadesetak minuta te se to procijedi. Procijeđenoj tekućini dodaje se šećer, a sirup se kuha do potrebne gustoće. Uzima se tri do četiri puta dnevno po jedna čajna žličica uz čaj ili vodu.

Posve mladi vrhovi i listovi biljke vrlo su zdravo proljetno povrće, koje se osobito koristilo za ishranu ljudi tijekom prošlih svjetskih ratova. I danas se ponegdje beru mladi listovi ove biljke i koriste za jelo, najčešće salatu. Usitnjeni cvjetovi lucerne mogu se dodavati i raznim jelima od žitarica, kao što su zobene pahuljice.

Klice su najzdravija hrana koja obiluje raznim vitaminima i mineralima.

Upozorenje: Osobama s reumatoidnim artritisom ne preporučuje se uzimanje ove biljke ni u jednom obliku. Kod dugotrajne uporabe i velikih količina može doći do smanjenja crvenih krvnih zrnaca. Trudnice ne bi smjele konzumirati sjemenke lucerne. Kod osjetljivijih osoba poslije pijenja čaja može doći do proljeva ili iritacije kože s osipom. U takvim slučajevima treba prestati piti čaj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.