Ljekovita svojstva lana

5097

Stari Grci i Rimljani koristili su u prehrani miješajući sjemenke lana s kukuruznim brašnom da bi dobili kruh ili su ga upotrebljavali kao lijek kod probavnih smetnji.

Nakon pada Rimskog carstva manje se koristio. Na važnosti ponovo dobiva u vrijeme vladavine Karla Velikog. Donio je zakone koji su propisivali načine uzgoja lana i njegovog korištenja u svakodnevnom životu ljudi. Najveći proizvođači lana u svijetu danas su Nizozemska, Rusija, SAD, Kanada i Argentina.

Lan je jednogodišnja je biljka. Stabljike su tanke, visine od 50 do 70 cm, s brojnim izmjenično smještenim, uskim, suličastim listovima. Na vrhu stabljike razvijaju se kao nebo plavi cvjetovi, ponekad i bijeli s peterodijelnim ocvijećem. Plod je, kad je zreo, nalik na okruglasti tobolac s osam do deset smeđih ili zlatnožutih plosnatih i sjajnih sjemenki.

Cvate od lipnja do kolovoza. Kultivirana je biljka koja se uzgaja po poljima. Obično se u rujnu biljka čupa i omlati, a sjeme se osuši. Ljekovito je samo potpuno zrelo sjeme koje sadrži dovoljno sluzi. Laneno ulje moguće je dobiti i iz manje zrelog sjemena, ono koje se koristi u ljekovite svrhe dobiva se hladnim istiskivanjem sjemenki, odnosno gnječenjem.

Najznačajnije ljekovite tvari su sluzi kojih ima u lanenom sjemenu u velikim količinama. Sadrži linamarin, linin, gorke tvari, omega 3 masne kiseline, vitamine A, B, D, E, bakar, magnezij, selen, željezo, kalcij, cink.

Prije svega koristi se kao sredstvo za čišćenje kod kroničnog crijevnog zatvora. Kako sjeme lana ima sposobnost bubrenja, djeluje na povećavanje obujma crijeva, širi ih i pospješuje peristaltiku. Kod uporabe svježe mljevenog lanenog sjemena presudnu ulogu ima ulje koje pospješuje klizavost sluznice. Čaj pripravljen od lanenog sjemena izvrsno je sredstvo za liječenje upalnih procesa u ustima, ždrijelu i desnima. Mlaki čaj pije se protiv kašlja, promuklosti i upale želučane sluznice. Njime se ublažavaju i problemi kod menopauze, smanjuje rizik od raka dojke, srčanih bolesti jer sadrži i dosta omega 3 masnih kiselina.

Oblozi pripravljeni s kašom od lanenog sjemena ublažavaju bolove i omekšavaju potkožne čireve i prišteve. Laneno ulje djeluje ljekovito u liječenju raspucale kože, psorijaze, suhih kožnih osipa, liječenju bradavica (nanošenjem dvaput na dan) i kurjih očiju. Njime se ublažavaju bolovi i upale povezane s reumatizmom, artritisom, osteoporozom.

Čaj od sjemenki lana: jedna do dvije pune čajne žličice lanenih sjemenki prelije se s ¼ hladne vode. Pusti se odstajati oko dvadesetak minuta, uz povremeno miješanje. Tekućina se procijedi te se malo podgrije. Pije se prije spavanja.

Čaj za ispiranje: dvije jušne žlice sjemenki lana kuhamo oko pet minuta u 2 dl vode. Poklopimo i pustimo da odstoji oko pola sata. Čaj se procijedi te se njime ispiru upaljena mjesta na koži ili se pak grglja grlo kod upale.

Sjemenke lana (koristi se kod zatvora stolice): dvije jušne žlice sjemenki lana kratko poparimo u vrućoj vodi i procijedimo. Uzima se ujutro i navečer po jedna jušna žlica sjemenki s malo vode ili neke druge tekućine.

Oblozi od sjemenki lana: za pripravu obloga potrebno je oko 100 grama sjemenki, pola lite vode i jedna platnena vrećica. Platnena vrećica napuni se do polovice sjemenkama te se kratko prokuha u vodi i procijedi. Vrećica se stavlja na oboljela mjesta (kožne i potkožne čireve, kod zubobolje) dok je topla. Kad se ohladi treba je ponovo zagrijati i staviti na oboljelo mjesto.

U prehrani lan se koristi na razne načine. Cjelovite sjemenke mogu se umiješati u kruh ili kolače. Svježe izmiksane sjemenke mogu se dodavati raznim jelima poput juha od povrća, umaka, salata, umiješati u jogurt i sl.

Što se tiče uporabe lanenog ulja dobro je znati:
– ne treba ga koristiti pri kuhanju jer može štetno djelovati na organizam. Dodaje se u kuhanu hranu, ali uglavnom hladno.
– vrlo se brzo kvari, zbog toga ga treba ispravno čuvati, uglavnom u hladnjaku, a bocu čvrsto zatvoriti.
– ne treba ga izlagati toplini, svjetlosti i zraku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.