Sadnja maslina

9856

Zahvaljujući činjenici da se maslina u našim voćnim rasadnicima može nabaviti isključivo u kontejniranom obliku koji omogućuje njenu sadnju tijekom cijele godine, time se i vrijeme njene sadnje značajnije produžava.

Međutim, svakako je sadnju maslina poželjno obaviti već za zime odnosno sve do polovice proljeća iz razloga što na taj način mlade sadnice u velikoj mjeri iskorištavaju akumuliranu zimsku vlagu neophodnu za kvalitetan proljetni rast. A prilikom kupnje trebate znati da je za sadnju najpoželjnija sadnica starosne dobi između 12-20 mjeseci.

Uglavnom se u ponudi rasadnika nalazi sorta Oblica koja je nepravedno proglašena nerodnom sortom. Jer da bi sorta Oblica dala rod, u njenoj blizini treba osigurati nazočnost i druge sorte, poput Pendolina, Leccina ili Levantinke.

U dalmatinskim nasadima ova cijenjena voćna vrsta sadi na nešto veći razmak, koji između redova iznosi 6 odnosno 7 metara. S druge strane unutar redova, maslina se sadi na razmak od 5 metara, premda to ovisi i od odabranog sortimenta i od planiranog uzgojnog oblika. Iako će se pojedinim „znalcima“ navedeni razmaci sadnje učiniti prevelikim, praktična iskustva iz dalmatinskih nasada svjedoče kako uži razmaci sadnje (6 x 4 m, 5 x 5 m) već za 15-tak godina dovode do stanovitih problema unutar maslinika.

Ali, osim pravilno odabranog i isplaniranog razmaka, potrebno je povesti računa i o pripremi sadnog mjesta, a što podrazumijeva pravodobnu pripremu sadnih jama. Naime, opće poznata činjenica je nužnost kopanja sadnih jama dva mjeseca prije momenta sadnje, a sve kako bi se sadno mjesto što bolje pripremilo za prihvat mlade sadnice masline.

Ukoliko se tlo ne priprema rigolovanjem ili dubokim oranjem, onda je jamu potrebno iskopati na način da ona bude minimalnih dimenzija 1 m x 1 m x 70 cm.

Načelo sadnje maslina punone odudara od načina sadnje ostalih voćnih vrsta. Dovoljno je ukloniti kontejner s kupljene sadnice nakon čega se maslina sadi na način da se u sadnu jamu stavi 15-tak kilograma zrelog stajskog gnoja ili 0,5 kg peletiranog goveđeg gnoja uz dodatak 0,5 kg mineralnog gnojiva NPK formulacije 7-20-30.

Obje vrste gnoja, i stajsko i mineralno, potrebno je postaviti na način da se onemogući bilo kakav kontakt s korijenom tek posađene sadnice. Jedino po čemu je sadnja maslina specifična jest činjenica kako je sadnicu nužno malo dulje zakopati (5-10 cm) nego je ona rasla u kontejneru. Time je maslina dodatno zaštićena od udara vjetra a pošto se uglavnom proizvodi iz reznica, nema negativnog utjecaja na budući rast sadnice. I na koncu, potrebno je postaviti oslonac (kolac) za koji se u obliku položene osmice veže netom posađena sadnica masline koja se potom zalijeva s 10-20 litara vode.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.