Kako poboljšati oplodnju masline?

922

Druga polovica svibnja i početak lipnja, vrijeme je pune cvatnje maslina. To je period u kojem procjenjujemo budući urod masline.

Za bolju oplodnju priželjkujemo suho vrijeme i blage povjetarce, a nikako kišu i južinu koje ni jednoj voćki u vrijeme cvatnje ne čine dobro. Kod masline kao i kod drugih voćnih vrsta ne bi trebalo biti nerodnih godina ako je vrijeme prikladno i ako maslina nije prethodne godine obilno prerodila te se provode sve potrebne agrotehničke mjere. U normalnim uvjetima, cvjetna resa kod masline javlja se gotovo kod svakog lista s 10 – 20 cvjetića, pa je to ogromni cvjetni potencijal kojemu treba velika energija.

U vrijeme cvatnje maslina najvažnija je voda i osnovna hranjiva, dušik, fosfor, pa i kalij, a u znatno manjoj mjeri i drugi elementi. Važnost prisustva mikroelementa bora u procesu oplodnje, spominje i europska i američka literatura, premda za njegovu ulogu nemaju temeljito objašnjenje. Boru se pripisuje uloga katalizatora, pa je kao takav potreban samo u tragovima, i svako prekomjerno dodavanje ovog hranjiva nije dalo povećane rezultate oplodnje.

Daljnja tretiranja dušikom i borom početkom cvatnje omogućuju dobro formiranje cvjetova, pospješuje se oplodnja, zametanje plodova i smanjuje se morfološki sterilitet. Fosfor je hranjivo koje utječe na mnoge metabolitičke procese u biljci, poput prijenosa energije, fotosinteze, sinteze ugljikohidrata i proteina te aktivacije enzima.

Primjena biostimulatora. Zbog visoke temperature i nedostatka vode tijekom ljetnih mjeseci, masline su često pod stresnim uvjetima. Posljedica stresnih uvjeta je slab rast plodova (plodovi ostaju sitni), slaba sinteza ulja u plodovima (nizak randman plodova), a kod izrazito teških stresnih uvjeta opadaju plodovi i lisna masa te je prinos i isplativost uzgoja masline vrlo niska.

Da bi maslina bolje rasla tijekom stresnih uvjeta preporučuje se primjena biostimulatora; preparata specifičnog sastava koji će smanjiti učinak stresnih uvjeta. Jedan takav pripravak je Sinergon 3000, čijom primjenom se uvelike rješavaju mnogi problemi koji prate maslinu tijekom ljetnih mjeseci.

Navodnjavanje je vrlo bitno. Jedan od čimbenika koji značajno ograničavaju postizanje više i redovitije prinose je nedostatak vode (suša) tijekom ljetnog perioda, kada je porast plodova najintenzivniji. Iako je navodnjavanje maslina tehnološki preporučljivo, većina maslinara nema pristup vodi za natapanje vlastitih maslinika, pogotovo na malim parcelama.

Uz nedostatak vode, javlja se i problem usvajanja hranjiva iz tla, pogotovo dušika i kalija, koji se usvajaju zajedno s vodom. Posljedica toga su sitni plodovi, s malim randmanom ulja, a često dolazi i do ljetnog opadanja plodova i listova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.