Makrobiotika kao stil života

323

Ljubitelji makrobiotičke prehrane često vole reći-ako voliš sebe pazi što jedeš. A to više nego mudro upozorenje trebamo imati na umu prilikom odabira i nabavke svakodnevnih namirnica.

Jer po načelima makrobiotike, u tu svrhu valja upotrijebiti cjelovite, a ne rafinirane namirnice, svježe a ne zamrznuto voće i povrće te posebice izbjegavati masnoću i namirnice životinjskog podrijetla, što znači prilagoditi prehranu sezonskim namirnicama. Osim toga, suvremene bolesti peradi, pojava ludih krava i što već ne, itekako pridonose razvoju makrobiotike koja tako sve više postaje ustaljeni trend života. Svjesni velikih prehrambenih skandala doslovce smo primorani smo mijenjati način prehrane, htjeli mi to priznati ili ne.

A u samim temeljima makrobiotike leže upravo žitarice i ostalo prehrambeno sjemenje. Sjeme u zemlju, u vodu, u zrak, ali i u- tanjur. Manje upućeni uvjereni su kako su nam sjemenke-dakle sve one dijelove biljke koje omogućuju razmnožavanje ne računajući razmnožavanje kloniranjem-u kuhinju uopće unijele alternativne kuhinje.

Nisu, jer i sjemenkama se, korijenom, stabljikom, listom, plodom ili cvijetom biljke čovjek oduvijek služio za prehranjivanje. Zacijelo od selilačkih vremena Homo sapiensa, kada su mu sjemenke bile doslovce pri ruci i kada su, osušene, bile njegove prve nepokvarljive zalihe. Dapače, prehrambeno je sjemenje najvažniji izvor hrane. Makrobiotičkoj i drugim, posebice istočnim kuhinjama imamo zahvaliti što su, nerijetko i kroz već naklijalo zrno, zapadnjačka nutricionistika i proizvodnja hrane osvijestile vrijednost sjemenki da ih ponovno vrate u prastarim oblicima.

Tako smo ponovno uočili kako je sjeme nutritivno vrlo vrijedno te ga stoga i treba što više koristiti u prehrani. Soja i njeni proizvodi sadržavaju fitoestrogen-biljni estrogen koji pozitivno djeluje na ljudsko tjelesno i psihičko zdravlje. A upravo svi sojini proizvodi su osim fitoestrogena bogati i sa izoflavonoidima, za koje je poznato da smanjuju rizik obolijevanja od hormonski uzrokovanih karcinoma, uključujući i rak dojke te prostate kod muškaraca. Novija istraživanja pokazuju da japanske žene imaju 400 posto niži rizik obolijevanja od raka dojke, a osnovni razlog je prehrana temeljena upravo na soji, koja sadržava fitoestrogene.

A koliko je na zapadu trend makrobiotike i organski proizvedene hrane otišao daleko pokazuju podaci da jedan belgijski lanac, pored hrane za ljudsku prehranu proizvodi i organsku hranu za pse. Ali, iako u nama sve to izaziva stanoviti podsmjeh budimo svjesni činjenice kako će nas zbog velikih prehrambenih skandala u skoroj budućnosti razum usmjeriti upravo prema makrobiotici!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.