Cijepljenje smokava

13046

Cijepljenjem prenosimo jedan ili više pupova s matičnog stabla (plemke, sorte) na vegetativnu podlogu ili sjemenjak smokve.

smokva

Za kvalitetno cijepljenje osim znanja nužno je osigurati i odgovarajući rezni alat i ostali pribor (nož za cijepljenje, voćarsku pilu i vezivo, te cjepljarski vosak za premazivanje rana tj. spojnog mjesta). Premda postoje različiti načini cijepljenja, kod smokve se obično primjenjuje okuliranje, pupanje i cijepljenje na rascjep.

Okuliranje

Okuliranje (cijepljenje na pup – okce, kalemljenje pupoljkom – očenjem) predstavlja najznačajniji i najviše primjenjivani način cijepljenja. Navedeni način cijepljenja vrlo je jednostavan, pa time i relativno lako izvediv, a što osigurava veliku produktivnost rada dok je sami postotak prijema vrlo visok (i preko 95 %). Samo cijepljenje možemo provoditi na dva načina, što znači da trebamo razlikovati okuliranje na budni pup i okuliranje na spavajući pup. Na budni pup provodi se tijekom kasnog proljeća, tj. u mjesecu svibnju, dok se okuliranje na spavajući pup izvodi koncem ljeta, odnosno u mjesecu kolovozu i početkom rujna. Cijepljenjem na budni pup iste godine će se razviti mladica iz pupa, što je i pokazatelj uspješnosti cijepljenja na budni pup, a nacijepljeni pup tijekom rujna – spavajući pup ostaje u stanju mirovanja sve do proljeća, što znači da kreće tek iduće vegetacije.

Okuliranje se provodi na pravilno oformljenom i kvalitetno razvijenom izbojku (podlozi) s pupom, skinutim s dijela dobro sazrele mladice, plemke. Okuliranje se kod smokve može izvoditi i na starijem izbojku (dvogodišnjem ili trogodišnjem).

Priprema podloge

Prije provedbe okuliranja potrebno je adekvatno pripremiti podloge koje se 15 dana prije cijepljenja očiste od svih bočnih ogranaka do visine okuliranja. Nekada se čišćenje podloga izvodi neposredno pred okuliranje, što je posebno važno za terene bez osiguranog zalijevanja u slučajevima pojave suše. Plemke se pak uzimaju s perifernih, osvijetljenih dijelova krošnje matičnog stabla i to neposredno pred okuliranje. One moraju biti zdrave, neoštećene, odrvenjele i srednje bujne. Poželjno je prvo uzimati plemke samo jedne sorte koja se nacijepi spomenutim načinom, nakon čega se tek uzimaju plemke druge sorte. Na taj način tijekom cijepljenja smokava ne postoji mogućnost miješanja sorata u voćnom rasadniku. Navedene plemke se s matičnih stabala uzimaju rano ujutro ili predvečer, s tim da se s mladica odmah skine plojka lista, dok se peteljka ostavi (najmanje 1/3).

Tehnika cijepljenja

Tehnika cijepljenja okuliranjem provodi se u nekoliko faza, koje obuhvaćaju: pravljenje ureza na podlozi, skidanje pupa, umetanje pupa u napravljani urez i vezanje cijepa. Drugim riječima, oštrim reznim alatom na prethodno određenoj visini zarezuje se kora u obliku slova T.

Kora se nožem zarezuje oprezno iz razloga što se ovom operacijom nipošto ne smije ozlijediti samo drvo. Prilikom pravljenja ureza u obliku slova T prvotno poprijeko zasiječemo koru u dužine od 1 cm a tek nakon toga od sredine toga reza načinimo novi uzdužni rez prema dolje u dužini od 2-3 cm. Potom se tupim dijelom cjepljarskog noža ili dijelom noža koji je predviđen za tu svrhu malo razmakne kora od drveta ulijevo pa udesno. Razmicanje kore provodi se pažljivo i tek toliko koliko je dovoljno da se u načinjeni procjep umetne pup. Čim je urez napravljen, nožem se s plemke skine okce s pupom i drškom lista (ako je budni pup), stavi se u načinjeni urez ispod kore tako da se gornji kraj okca poravna vodoravno sa zarezanom crtom na podlozi.

Pošto pup pravilno postavimo, pritisnemo koru podloge uz pup s obje strane i umetnuti pup vezujemo odgovarajućim likom, gumenim ili polietilenskim vrpcama, podesnom lako rastezljivom plastikom i sl. Pri tomu vezivo treba omotati oko cijele dužine reza vodeći računa da ono nije ni labavo ni suviše jako stegnuto. Vezivanje se provodi spiralno odozgo prema dolje, s razmakom veziva oko 0,5-1,0 mm.

To se radi zbog osiguravanja pristupa zraka, s tim da preko samog pupa vezivo nipošto ne smije doći. Dakle, pup treba viriti ispod veziva koje je postavljeno tako da omogućava dobro priljubljivanje pupa uz podlogu. Deseti dan po okuliranju provjeravamo uspjeh cijepljenja na spavajući pup kada laganim pokretom dodirnemo dršku lista – ostavljenu peteljku. Ukoliko drška lista otpadne, okce se primilo te je kontrola pokazala uspješnost provedenog okuliranja.

4 Komentari

 1. imam u vrtu prekrasnu smokvu -lovransku svake god. sa puno plodova, htio bih u drugom vrtu okulirati -cijepiti divlje izraslu smokvu koja im a velike plodove ,ali unutar ploda sve je suho,nije za upotrebu . što napraviti.,hvala na odgovoru.

 2. Na otoku Viru imam jednu smokvu, sama rasla presadim je na pozeljno mjesto izraste u pravu krosnju i dvije godine uzastopno rodi i zimi i ljeti ali problem je nekorisni plodovi. Plodovi krupni zeleni zatim sazrijevaju pozute i padaju ali unutrasnjost je spuzvasta bez sadrzaja ploda. Moze li se oćekivati kroz neko vrijeme plod ili cijepiti i na koji naćin. Hvala.

 3. citavi jun mozes nakalemit na pup tj t spoj .
  to sto imas je divljaka izrasla iz sjemena mora se nakalemit.
  odrezi grane da nebudu deblje od 3 cm i na njih ubaci pupe sa lisnom drskom .
  mozes dvi tri sorte razlicite na svaku granu
  kao sto se kalemi limun sada

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.