Palma kao sobna biljka

558

S pravom možemo reći da su palme kao sobne biljke rado viđene u svakom domu. Vrlo su dekorativne i brzo se adaptiraju, a kao jedna od njihovih dobrih strana je i ta da uspijevaju na tamnijim mjestima.

Stoga, imate li dvojbu koju biljku kupiti kako bi ste osvježili tamni kutak doma ni u kojem slučaju nećete pogriješiti odaberete li upravo palmu. Umjereno grijana prostorija sa minimalnom temperaturom od 10 stupnjeva C idealno je mjesto za uzgoj ove biljke.

Međutim, potrebno je voditi računa da tijekom zimskih dana ne pretjeramo s njihovim zalijevanjem jer u protivnom može doći i do truljenja korijena, a samim tim i do propadanja listova (poprime nezdravu smeđu boju) i izdanaka. S druge strane, u vrijeme intenzivnog rasta biljku je potrebno češće zalijevati premda ne smijemo zaboraviti ni prihranjivanje s tekućim gnojivom a koje se provodi svaka tri do četiri tjedna. Čišćenje listova vlažnim spužvicama kao i prskanje malim pumpicama-rasprskivačima nužno je provoditi jer samo na taj način možemo biljci osigurati potrebnu vlažnost zraka.

Dakle, palme ne podnose presuh zrak i ako se presele iz staklenika (gdje im je bila osigurana potrebna vlažnost) u prostoriju sa suhim zrakom listovi će se nedugo potom početi i sušiti. Također, bitno je znati kako se mlade biljke presađuju češće, dok je starije biljke potrebno presaditi svake dvije do tri godine. U tu svrhu povremeno možemo samo otkloniti gornji sloj supstrata koji se nadomješta novim. A kako bismo uzgojili nove, mlade palme potrebno je osigurati i zdravo sjeme koje sijemo u proljeće pri temperaturi od 24-25 stupnjeva C.

Posijano sjeme ostavimo da klije u tamnoj prostoriji a kada mlade biljčice probiju tlo, stavimo ih u polusjenu. Uzgojene mlade biljčice dobro je ljeti čak iznijeti i držati u polusjeni a sve to kako bi što prije uživali u njihovim prelijepim lepezastim listovima. Ali, imajte na umu kako je riječ o relativno pristupačnim ukrasnim biljnim vrstama koje je jednostavnije kupiti nego proizvesti. I na kraju, što reći nego potvrditi kako je palma jedna od rijetkih egzotičnih biljaka koja se i više nego udomaćila u našim toplijim područjima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.