SatelitFoto@Agro

310

Završnom konferencijom u Osijeku, 15. rujna 2023. godine, obilježen je kraj 33 mjeseca dugog projekta SatelitFoto@Agro – Primjena dostupnih online servisa satelitskih fotografija u okviru mogućnosti i potreba domaćih proizvođača hrane.


Projekt je provodio informacijski sustav Agroklub, zajedno sa Centrom primijenjenih bioznanosti Osijek, Javnom ustanovom Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije te poljoprivrednim proizvođačima u okviru Mjere 16 Programa ruralnog razvoja.

SatelitFoto@Agro imao je za cilj identificirati najprikladnija online rješenja bazirana na tehnologijama satelitskih fotografija te ih testirati i evaluirati, posebice iz aspekta njihove implementacije u radne procese domaćih proizvođača hrane. U tu svrhu, formirana je operativna skupina sačinjena od IT stručnjaka, sveučilišnih profesora i poljoprivrednika. Zajedničkim naporima projektnih partnera, obavljena je opsežna analiza tržišta satelitskih zapisa te je testirano preko 50 različitih online sustava satelitskih snimki koji su pogodni za primjenu u agrarne svrhe.

Odabranih 15 rješenja dodatno je evaluirano prema definiranim kriterijima u okviru projektnog istraživanja te su u konačnici izabrana ona rješenja za koja je ocijenjeno da domaćim proizvođačima hrane mogu ponuditi najprikladniju uslugu digitalne transformacije i unaprjeđenja radnih procesa temeljenih na prostornim podatcima. Među njima, istaknuti su EOS Data Analytics, Planet, Sinergise – Sentinel Playground, AgroAPI, Agrivi te mobilna aplikacija OneSoil.

Projektom su se dodatno istražile mogućnosti praktične primjene satelitskih snimki u poljoprivrednoj proizvodnji putem ispitivanja stavova agronoma i vlasnika obiteljskih farmi o korištenju satelitskih tehnologija u poljoprivredi – s fokusom na potencijalnu digitalizaciju sektora. Provedena je i online anketa s ciljem prikupljanja podataka o trenutnoj razini primjene satelitskih tehnologija u proizvodnji na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i s ciljem ispitivanja zainteresiranosti domaćih poljoprivrednika za navedene alate. Ukupno istraživanje ukazalo je na velik potencijal za povećanjem korištenja satelitskih usluga kod domaćih proizvođača hrane, posebice uzimajući u obzir multiplikativan učinak primjene istih u poljoprivrednoj proizvodnji.

Iz navedenog, u sustav Agrokluba je u okviru projekta integriran dio identificiranih alata namijenjenih poljoprivrednicima, koji se baziraju na izraženim potrebama domaćih poljoprivrednika te suvremenim tehnologijama obrade satelitskih fotografija.

Svi zaključci projekta objedinjeni su u znanstvenom radu The Attitude of Agronomists and Family Farmers on the Use of Satellite Technologies in Agriculture, te u publikaciji koja na popularan način prezentira mogućnosti primjene satelitskih fotografija u poljoprivrednoj praksi.

Projekt SatelitFoto@Agro se provodio od 01. siječnja 2021. do 30. rujna 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 194.619,18 EUR. Projekt je financiran kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja, kroz Program ruralnog razvoja 2014.-2020. godina.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.