Ulazak u sustav PDV-a više nije uvjet za ostvarivanje potpora

628

Po novom Zakonu o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju te Pravilniku o provedbi izravnih plaćanja ulazak u sustav PDV-a više nije uvjet za ostvarenje izravnih plaćanja u poljoprivredi.

kuna

U novom Pravilniku regulirano je da su osnovni uvjeti za ostvarivanje potpore pravodobno podnošenje zahtjeva, upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, obavljanje poljoprivredne djelatnosti te pravodobno dostavljena dodatna obvezna dokumentacija i upis zemljišta u ARKOD sustav za sve vrste potpora po poljoprivrednoj površini. Stoka za koju se podnosi zahtjev za potporu u stočarstvu i za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja mora biti upisana u JRDŽ i ostale propisane upisnike te propisno označena.

Ulazak u sustav PDV-a od 2013. više nije uvjet za ostvarenje izravnih plaćanja u poljoprivredi, premda je za 2012. godinu jedan od uvjeta za ostvarenje potpore bio da nositelj OPG-a mora biti upisan u Registar obveznika poreza na dohodak ukoliko je ostvario više od 48.000 kuna primitaka od izravnih plaćanja u prethodnoj kalendarskoj godini.

S druge strane, preduvjet za korištenje programa IPARD jest obvezan ulazak podnositelja prijave u sustav PDV-a, a sukladno posebnim propisima – svaki građanin Republike Hrvatske koji ostvaruje dohodak ipak mora biti u Registru poreznih obveznika (RPO).

Nadalje, zahtjevi za promjenu računa posebnih namjena (zaštićeni račun) u račun za poslovne namjene (žiro-račun) poljoprivrednici mogu poslati poštom preporučeno ili s povratnicom na adresu regionalnog ureda Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu.

Dakle, nije potreban osobni dolazak u ured Agencije ako se poštom pošalje ispunjen i potpisan zahtjev i list 1. – osnovni podaci OPG-a, priloži 20 kn takse (zalijepiti na zahtjev) i kopija ugovora o otvaranju žiro-računa ili kopija kartice žiro-računa.

Jednako tako – slanjem putem pošte moguće je riješiti i produljenje isteklih ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta, ali se za promjene (upis ili ispis katastarskih čestica) mora osobno doći u Agenciju.

Za produljenje isteklih ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta potrebno je poslati ispunjen i potpisan zahtjev i list 5. – posjed poljoprivrednog zemljišta (ponovo sa stranice www.apprrr.hr/obrasci/ obrasci UPG – prva i šesta stranica), te 20 kn takse (zalijepiti na zahtjev) i original ugovora o zakupu ovjeren kod javnog bilježnika, kao i original ili kopiju posjedovnog lista za pripadajuću katastarsku česticu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.