Obvezna prilagodba pneumatskih sijaćica

844

Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida zabranjena je uporaba pneumatskih sijaćica s podtlakom ako nisu nadograđene gibljivom cijevi koje smanjuju struju zraka i približavaju otpadne čestice tlu.

pneumatska

Prilikom sjetve potrebno je koristiti filtere koji se stavljaju na izlaz iz turbine uređaja za sjetvu i pročišćuju zrak koji izlazi te hvata prašinu u zraku.

Prilagodba odnosno nadogradnja sijačica s podtlakom je obvezna za sve korisnike, kao i pridržavanje mjera zaštite za smanjenje rizika koje su navedene u uputama o manipulaciji tretiranog sjemena.

Kontrola kvalitete tretiranog sjemena vrši se Heubach-testom, osim ako postoji dokaz o već provedenom testu, i ustvari je simulacija sijaćice, pri čemu se slobodne čestice prašine u struji zraka odvajaju filterom nakon čega se vaganjem određuje njihov udio u tretiranom sjemenu. Ispitivanjima sijaćica utvrđeno je da pneumatske sijaćice s podtlakom prilagođene nadogradnjom zadovoljavaju postavljenje kriterije.

Nadogradnjom podtlačnih sijačica se postiže:

– smanjena mogućnost odnošenja slobodno- lebdećih čestica sredstava za zaštitu bilja;
– smanjena izloženost rukovatelja sredstava za zaštitu bilja;
– smanjena mogućnost trovanja pčela i drugih korisnih kukaca;
– smanjen štetan utjecaj sredstava za zaštitu bilja na ljude i okoliš;
– smanjena razina buke sijaćice.

Kako bi se smanjili štetni utjecaji na pčele i okoliš pri sjetvi s tretiranim sjemenom treba upotrebljavati sjeme visoke kvalitete; ne tretirati već tretirano sjeme; ne ostavljati u polju prazne vreće, ambalažu od sjemena; izbjegavati unošenje sredstava za zaštitu bilja (u obliku prašine) iz ambalaže u sijaćicu; pridržavati se sjetvene norme; izbjegavati sjetvu pri vjetrovitom vremenu; biti svjestan vremena cvatnje usjeva, korova i drugog bilja u okolini; i na koncu kooperacijom i suradnjom sa susjednim poljoprivrednicima i pčelarima umnogome možemo pomoći zaštiti pčela i okoliša općenito (na što nas obvezuje i zakon).

Svakako je posebno važno izbjegavati sjetvu pneumastkim sijaćicama s podtlakom pri vjetrovitom vremenu, radi povećane opasnosti od odnošenja sredstava za zaštitu bilja na susjedne parcele (brzina vjetra veća od 5 m/s).

Kompletan pravilnik možete vidjeti ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.