Pojašnjenje kriterija i uvjeta za kupnju poljoprivredne mehanizacije putem IPARD-a

1008

Poljoprivrednici iskazuju veliki interes za kupnju poljoprivredne mehanizacije putem mjere 101 IPARD programa.

traktor

Mogućnost ulaganja u kupnju traktora i žitnih kombajna, izazvala je veliki interes potencijalnih korisnika za prijavu na natječaj za mjeru 101 IPARD programa, stoji na stranicama Agencije za plaćanja.

U svezi s time Ministarstvo poljoprivrede donosi pojašnjenje.

Pojašnjenje kriterija i uvjeta za kupnju traktora

U Specifičnim kriterijima za ulaganja u traktore (Prilog VII Pravilnika o provedbi mjere 101) propisana je maksimalna prihvatljiva snaga traktora za određenu veličinu kapaciteta/površine unutar svakog sektora ulaganja/vrste proizvodnje.

Ukoliko u fazi podnošenja prijave za ulaganje u nabavku traktora, Agencija za plaćanja zaprimi ponude za traktor veće snage (kW) u odnosu na kapacitet/površinu koju podnositelj ima prilikom podnošenja prijave a ne namjerava povećati kapacitet/površinu na kraju ulaganja (prilikom podnošenja Zahtjeva za isplatu) u skladu sa snagom traktora u priloženim ponudama, od podnositelja će se tražiti da ponovi postupak prikupljanja ponuda za traktor u skladu s postojećim kapacitetom/površinom.

Korisnici koji su prijavili ulaganja u nabavu traktora veće snage od dozvoljene jer su planirali povećanje kapaciteta/površina, a već sada znaju da povećanje do kraja ulaganja neće dostići, morat će ponoviti postupak prikupljanja ponuda za traktor prihvatljive snage. U protivnom, trošak nabave traktora bit će u cijelosti izuzet od ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja.

Pojašnjenje uvjeta i kriterija za kupnju žitnog kombajna

Nabava žitnog kombajna u sektoru voća i povrća nije prihvatljiv trošak jer ne odgovara tehnologiji proizvodnje u sektoru voća i povrća, te Agencija za plaćanja takvu nabavu neće odobriti. Nadalje, podnositelj prijave koji nabavlja žitni kombajn u ostalim dozvoljenim sektorima (sektorima mljekarstva, govedarstva, svinjogojstva, peradarstva, jaja) mora imati poljoprivredne površine pod žitaricama i/ili uljaricama. Prilikom prijave na natječaj (u investicijskoj studiji ili poslovnom planu) potrebno je navesti površinu pod žitaricama i/ili uljaricama, a podnositelj mora dokazati postojanje vlastite proizvodnje pod žitaricama i/ili uljaricama proizvodnjom upisanom u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.
Nije prihvatljivo ulaganje u nabavu žitnog kombajna za one podnositelje koji će isključivo iz usluge drugim poljoprivrednim gospodarstvima obavljati žetvu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.