Okrugli stol: Inovacije i tradicija za održivi razvoj poljoprivrede

1132

Inovacije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, obiteljska poljoprivredna gospodarstva kao temelj hrvatske poljoprivrede, obrazovanje odraslih u poljoprivredi, zaštita poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama kvalitete i izlazak iz prehrambene ovisnosti Hrvatske, samo su neke od tema Okruglog stola pod nazivom „Inovacije i tradicija u službi održivog razvoja poljoprivrede” koji će se održati 25. ožujka ove godine s početkom u 13 sati u Velikoj dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture u Zagrebu.

zatvoreno vise od tri tisuce opg

O tim temama govorit će Karmen Sinković i Edita Volar Pantić iz Ministarstva poljoprivrede, Miljenko Ernoić, direktor Razvojne agencije Sjever DAN, Miroslav Kovač, stručni tajnik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava „Život“, Milan Husnjak, savjetnik ravnatelja Savjetodavne službe, Damir Matković, predsjednik Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta, Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske i Miljenko Šimpraga, profesor s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Pred hrvatskim proizvođačima hrane danas je ogromno tržište koje samo u Europskoj uniji broji više od 500 milijuna potrošača. Njima je potrebna pouzdana opskrba kvalitetnom hranom, a Hrvatska ima potencijal biti pouzdan opskrbljivač, no moramo obrazovati proizvođače i pripremiti ih za izazove koje to tržište nosi, moramo zaštititi svoje proizvode i ponuditi nova, inovativna rješenja na tržištu“ ističe Miljenko Šimpraga, profesor s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te inicijator i moderator okruglog stola dodajući:

„Već danas imamo priliku povući velika sredstva iz Europske unije za istraživanje i inovacije u poljoprivredi, otvoreni su brojni natječaji počevši od programa Obzor 2020, no nećemo uspjeti bez dijaloga i suradnje akademske zajednice te državnih institucija s malim i srednjim poduzetnicima koji su nositelji našeg gospodarstva“.

Okrugli stol koji u fokus gospodarskih rasprava stavlja poljoprivredu i proizvodnju hrane kao strateški važno gospodarsko pitanje održava se u povodu obilježavanja Međunarodnog dana obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i uvod je u ovogodišnju AGRO ARCU, 7. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i proizvodnji hrane koji će se od 9. do 11. svibnja održati u Biogradu na Moru.

Organizator okruglog stola, Udruga inovatora Hrvatske pozivaju sve zainteresirane poljoprivrednike i proizvođače da mu se priključe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.