Štetnici i njihovo suzbijanje u kupusnjačama

2397

Najvažniji štetnik kupusa je kupusna muha. Napada i druge kulture iz porodice kupusnjača (kelj, cvjetaču, korabu, rotkvu, hren, rotkvicu..).

Štete čine bjelkaste ličinke bez nogu, veličine 10 mm. U rasadu ličinke se hrane korjenčićima izniklih biljčica, a kod starijih biljaka ubušuju se u vrat korijena, gdje buše hodnike prekidajući provodne snopove za kretanje asimilata. Kupusna muha ima 3-4 generacije godišnje pa napada sve sezonske kultivare kupusa.

Muha odlaže jaja prve generacije u travnju, druge generacije u lipnju, a treće generacije u kolovozu. U rasadu se nakon napada vide plješinea na zaraženim biljkama u fazi rozete potamni vrat korijena te počne trunuti. Takva biljka ima list plavoljubičaste boje i zostaje u rastu.

Napad na razvijene biljke uzrokuje malu i rastresitu glavicu, a izostaje tehnološka zrioba.

Suzbijanje ovog štetnika mora se provoditi kemijskim putem i to jednim od nekoliko načina:

1. način suzbijanja provodi se prije presađivanja u polje ili stalno mjesto ako se presadnica proizvodi u kontejnerima u klasičnim sterilnim supstratima; dakle, prije presađivanja u polje potrebno je u tlo unijeti DURSBAN G-7,5 tlo u količini 50-60 kg/ha (širom) ili u trake sadnje u količini od 20 kg/ha.

2. novija metoda zaštite (uz nesumnjive ekološke prednosti u odnosu na prethodnu) je potapanje kontejnera s presadnicama kupusa u 0,15% tnu otopinu insekticida BOXER 200 SL. Kako je BOXER 200 SL izraziti sistemik, nakon potapanja upije se kroz korječić, rasporedi se kroz cijelu biljku i štiti je od ranog napada štetnika iz tla, ali i sovica koje napadaju list i glavu.

3. ako nismo proveli ni jednu od ovih mjera, potrebno je kupus nakon presađivanja zalijevati insekticidom CHROMOREL D u koncentraciji 0,15% i to trošeći oko 0,5 dcl pripremljenog škropiva po biljci. CHROMOREL D ima prednost u odnosu na druge insekticide jer sadrži dvije aktivne komponente; piretroid-cipermetrin koji djeluje trenutno i OP komponentu- klorpirifos (komponenta zemljišnog insekticida DURSBAN) koja djeluje produženo (daje dugotrajnu preventivnu zaštitu).

Lisne sovice su također opasni štetnici kupusnjača. Odlažu jaja na lišće. Iz jaja izlaze gusjenice koje žderu lišće i rade štete.

Tipični simptomi su kružne grizotine s tragovima izmeta na listu. Postoji više vrsta sovica od kojih je možda najopasnija sovica gama (Autographa gamma) koja ubušuje u oblikovane glavice kupusa ili kelja te u cvat cvjetače.

Sovica game ima 3-4 generacije godišnje a gusjenica ima 3 para prsnih i 3 para trbušnih nogu pa se hodajući grbe. Zelene su boje s tijelom suženim prema glavi.

Kada se ubuši u glavicu tada iše nema insekticida kojim ju možemo suzbiti. Tako izbušena glavica ne može na tržište jer brzo trune i propada.

SUZBIJANJE:

Sovice treba suzbijati čim se uoči 1 gusjenica na dvije biljke (u prosjeku), a sovicu game obvezno prije ubušivanja u glavicu. Suzbija se insekticidima koje u svojoj paleti imaju svi distributeri u Hrvatskoj. A prskanjem kupusnjača protiv sovica suzbit ćemo I kupusne moljce i lisne uši.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.