Prašak za pecivo i sirutka za zdrav vrt

16849

Komercijalna sredstva za zaštitu biljaka nerado se koriste na malim okućnicama i kod hobi proizvođača povrća, jer su puna kemije, osim štetnih potamane i korisne organizme, a tu je i karenca zbog koje se biljke ne smiju brati po dva- tri i više tjedana.

Sve je više vrtlara koji stoga, odabiru domaća zaštitna sredstva. Ona su slabijeg djelovanja pa ih treba češće primjenjivati i pregledavati u kakvom je stanju vrt, kako bi se po potrebi djelovalo odmah, no zauzvrat ćete u plodovima moći uživati stalno, nećete potamaniti po vrtu sve što se kreće, a nije zanemariva ni cijena. Domaća sredstva su znatno jeftinija i za razliku od kemijskih, s njima je užitak raditi. Domaća sredstva mogu se dobiti i od mekanih sapuna i biljnih ulja, koji su sastavni dio i komercijalnih sredstava za zaštitu protiv štetnih kukaca.

Čak i kada su ekološka, ova sredstva mogu naštetiti biljkama ako se koriste prečesto i u prevelikoj dozi. Ipak, mnogi će ih radije koristiti nego kupovna sredstva, naročito zato što ih i sami mogu napraviti.

Evo neka od tih sredstava:

Prašak za pecivo

Odnosno natrijev bikarbonat, dobro je sredstvo protiv mrava koji ga pojedu i uginu ako ga pospete na put kojim prolaze. Mravi su velike štetočine u vrtu, jer štite kolonije lisnih ušiju koje na biljkama mogu načiniti veliku štetu ako nemaju prirodne neprijatelje poput bubamara i sličnih. Prašak za pecivo koristi se i protiv prave pepelnice u koncentraciji od 0,5 posto i prska se na listove rajčice, krastavaca i drugih napadnutih biljaka i to jednom tjedno. Prije uporabe, biljke treba temeljito oprati.

Pepeo od drveta

Može se upotrijebiti protiv puževa i ušiju. Biljke još mokre od rose pospu se pepelom na mjestima gdje su primijećene uši, a oko posebno napadnutih biljaka može se posuti pepeo, no treba ga dopunjavati nakon svake kiše. Pepeo međutim stvara višu pH vrijednost u tlu, što nekim biljkama pogoduje, a drugima ne.

Vodeno staklo

Ovaj silikat kalija ili natrija može se dobiti u drogeriji. Silicij stabilizira biljne stanične stijenke i tako otežava prodiranje štetnih organizama u biljku. Svježe povrće se ne smije tretirati ovim sredstvom, a voćke se prskaju zimi i to otopinom do TRI posto. Biljke se mogu tretirati jedino pri oblačnom vremenu, nikako po sunčanom. Pri prskanju treba obratiti pažnju na to da na staklu, primjerice na naočalama, mogu nastati oštećenja koja se teško uklanjaju. Vodeno staklo nadražuje oči.

Biljna ulja

Repičino ulje dobro je sredstvo protiv grinja i kukaca sisača. U 1 l vode treba usuti 20 do 30 ml repičina ulja i raspršivačem
tanko nanijeti otopinu na napadnute biljke, pri čemu posebnu pozornost treba dati poleđini listova. Nametnici ugibaju kada se njihovi otvori za disanje slijepe, pa je dovoljan samo tanki sloj ulja. Repičino ulje može se nanijeti i štapićem vate nerazrijeđeno na štitaste uši koje su napale citruse ili kakve druge biljke.

Nemasno mlijeko ili sirutka

Odlično je sredstvo protiv gljivičnih bolesti ako ga razrijedite u razmjeru 1:1 s vodom. Osjetljive sorte rajčica trebalo bi prskati jednom tjedno, a ova mješavina djeluje i protiv virusa.

Otopina mekog ili kalijevog sapuna

Kukci sisači i uši ugibaju kod primjene dvopostotne otopine ovog sapuna. Važno je upotrijebiti čisti sapun bez kozmetičkih dodataka Treba otopiti 20 g mekog sapuna u malo vruće vode i dopuniti hladnom vodom do 1 l. Ovom otopinom treba napuniti raspršivač i poprskati biljku i s donje strane. Loša strana ovog sredstva je što će se njime slijepiti otvori za disanje i dobrih organizama, pa se i oni posuše na suncu. Treba koristiti što manje ovog sredstva. Ako se koristi kalijev sapun, za jače djelovanje se otopini može dodati i 30 ml špirita, što je još djelotvornije protiv štitastih i vunastih uši.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.