Kategorije sjemenskog krumpira

368

Jedno od stalno prisutnih pitanja, među proizvođačima, u proizvodnji krumpira je razlika među sortama i kategorijama krumpira. Neki bi sadili elitu, drugi original a nekima je dobra i prva reprodukcija. Znaju li proizvođači što je što?

Kategorija sjemena ili sadnog materijala poljoprivrednih biljaka je određeni stupanj kvalitete sjemena ili sadnog materijala poljoprivrednih biljaka.

Kategorije sjemenskog krumpira su: predosnovno sjeme, osnovno sjeme i certificirano sjeme.

Predosnovno sjeme (izvorno sjeme) su gomolji namijenjeni za proizvodnju sjemena krumpira kategorije osnovno sjeme, a koji su proizvedeni u skladu s prihvaćenom praksom za održavanje sorte i zdravstvenog stanja, te moraju udovoljavati uvjetima za predosnovno sjeme;

Osnovno sjeme su gomolji koji su uglavnom namijenjeni za proizvodnju sjemenskog krumpira kategorije certificirano sjeme, a koji su proizvedeni u skladu s prihvaćenom praksom za održavanje sorte i zdravstvenog stanja.

Certificirano sjeme su gomolji koji su proizvedeni izravno od osnovnog sjemena ili certificiranog sjemena i za koje je stručnim nadzorom utvrđeno da udovoljava uvjetima propisanim za osnovno sjeme.

Svaka od navedenih kategorija može se dalje umnažati i to:
a) osnovno sjeme u tri generacije, pri čemu prva generacija umnažanja nosi oznaku S (super super elita), druga generacija umnažanja nosi oznaku SE (super elita), a treća generacija umnažanja nosi oznaku E (elita)
b) certificirano sjeme u dvije generacije, pri čemu prva generacija umnažanja nosi oznaku A (original), a druga generacija umnažanja nosi oznaku B (prva reprodukcija).

U našoj zemlji se u prometu sjemenskog krumpira uglavnom nalazi sjemenski krumpir sa oznakom A (original). To je najbolja i najprihvaćenija kategorija za proizvođače. Kategorija sjemenskog krumpira ne ovisi samo od broja generacija umnožavanja već i od postotka gomolja zaraženih patogenim organizmima. Kategorija koja nastaje iz generacije umnožavanja može biti i niža, u ovisnosti od zdravstvenog stanja. To znači da se od elite ne dobije uvijek original, ili od originala prva sortna reprodukcija.

Veliki broj proizvođača, posebno hobisti, koristi „sitnije“ sjeme za sadnju a „krupnije“ za jelo, i kao kvalitetu sjemena ističu veličinu gomolja. Time zanemaruju zdravstveno stanje kao pravi i najvažniji činilac. Veličina gomolja ne određuje kategoriju sjemenskog krumpira, već je to samo ekonomska kategorija. Sadnjom sitnijeg sjemena dobije se manji broj krupnijih gomolja, a krupniji gomolji daju veći broj sitnijih. Dakle, svi gomolji su sjemenski ako su zdravi.

Prije stavljanja na tržište sjemenski krumpir se sortira prema veličini gomolja (kalibrira). Veličina gomolja se određuje pomoću kvadratne mreže. Gomolji sjemenskog krumpira koji prolaze kroz kvadratnu mrežu dimenzija 25 mm x 25 mm ne smiju se staviti na tržište.

Ako su gomolji sjemenskog krumpira veći od onih koji prolaze kroz kvadratnu mrežu dimenzija 35 mm x 35 mm, gornja i donja granica veličine gomolja u partiji izražava se pomoću višekratnika broja pet. Najveća dozvoljena razlika u veličini između gomolja u partiji mora biti takva da razlika između dimenzija dvije kvadratne mreže ne prelazi 25 mm. Gornja i donja granica veličine gomolja u partiji navodi se na Certifikatu o sjemenu na pakiranju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.