Kada treba obaviti prvu prihranu pšenice?

1859

Prvu prihranu treba obaviti u proljeće čim se osjeti da dolaze aktivne temperature koje omogućuju usvajanje dušika.

To su dnevne temperature zraka oko 10ºC, a tlo dovoljno prosušeno da se može proći strojevima. Ozime usjeve kod kojih nije obavljena adekvatna jesenska gnojidba NPK formulacijama valja prihraniti s NPK 20-10-10 ili NPK 15-15-15 u količini 200 kg/ha. Na taj način će usjevi dobiti dušik potreban za ovu fazu razvoja te fosfor i kalij. Zbog slabo razvijenog korijena, koji se nalazi plitko, ozimim usjevima dobro će doći manja količina fosfora i kalija.

One ozime usjeve koji su posijani u sjeverozapadnim dijelovima zemlje gdje je ipak bilo malo više oborina tijekom jeseni i zime, te tamo gdje je obavljena pravilna osnovna i predsjetvena gnojidba biti će dovoljno prihraniti dušičnim gnojivima.

Prednost imaju gnojiva koja sadrže dušik u lako pristupačnom obliku kao što je KAN koji sadrži 50% dušika u nitratnom, a 50% u amonijskom obliku. Dovoljna količina KAN-a u prvoj prihrani je 150 – 200 kg/ha. Za prvu prihranu možemo koristiti dušičnu otopinu UAN i to u količini 80 – 100 l/ha. Prva prihrana je vrlo bitna jer upravo ona najviše utiče na visinu prinosa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.