Savjeti za jesensku gnojidbu ozimnih žitarica

49

Sjetva u optimalnom roku uz adekvatnu zaštitu usjeva i provedbu osnovne i predsjetvene gnojidbe pridonijeti će ostvarenju visokog prinosa.

U početku rasta ozimog usjeva, koji se odvija u jesen, kada je korjenčić mali i razvijen tek u plićem sloju tla neophodno je da su mu hraniva dostupna u neposrednoj blizini kako bi rast mogao neometano teći. Ne manje važno je i da korijen rastući u dubinu kroz tlo nailazi na nove zalihe hraniva i koristi ih tijekom svog jesenskog porasta. Dobro ishranjen usjev u zimu će ući u dobroj kondiciji što će mu osigurati bolje preživljavanje stresnih zimskih uvjeta bez opasnosti od propadanja uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta i eventualnog „gladovanja“ na početku proljeća prije nego se primjeni prva prihrana.

Koja je to optimalna količina hraniva potrebna svakoj pojedinoj ozimoj žitarici i koja formulacija gnojiva će najbolje zadovoljiti te potrebe odredit će se na temelju podataka kemijske analize tla, te ciljanog prinosa koji je realno moguć za svaku pojedinu žitaricu u određenim klimatskim uvjetima u kojima se odvija rast i razvoj.

Pravi izbor za jesensku gnojidbu su formulacije s naglašenim sadržajem fosfora i kalija kao što su NPK 7-20-30, NP 12-52 (MAP) i KCl. Standardan izbor za osnovnu gnojidbu je formulacija NPK 7-20-30, koja je pogodna za tla siromašno opskrbljena fosforom i kalijem. Ako je pak tlo dobro opskrbljeno kalijem, a siromašno opskrbljeno fosforom, što je slučaj velikog broja naših proizvodnih površina prednost treba dati formulaciju NP 12-52 (MAP). Formulacija je to koja uz dušik ima povećan sadržaj fosfora, a kalija uopće nema u svom sastavu. Ako se pak radi o tlu koje je bogato opskrbljeno fosforom, a siromašno opskrbljeno kalijem najbolji izbor je KCl. Formulacija je to koja sadrži 60% kalija u obliku kalijeva klorida. Ako se zaorava veća količina žetvenih ostataka pretkulture potrebno je primijeniti i veću količinu dušika, koju će mikroorganizmi koristiti u procesu razgradnje organske tvari, a tako će se izbjeći pojava dušične depresije. Za tu namjenu koriste se dušična gnojiva UREA ili UAN, koja se zaoravaju zajedno s odabranom formulacijom za osnovnu gnojidbu.

Uz osnovnu gnojidbu u jesenskom periodu se provodi i predsjetvena gnojidba ali se za tu namjenu koriste formulacije s podjednakim omjerom hraniva kao što su NPK 15-15-15 ili NPK 20-10-10. Njihovom primjenom se tek izniklim biljkama stavljaju na raspolaganje dovoljne količine hraniva za početni rast i razvoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.