Suzbijanje bolesti uljane repice

1782

Za vrijeme toplih i vlažnih jeseni te blagih zima, pojava i opasnost od bolesti se povećava.

repica

Nekoliko je bolesti prisutno i ekonomski značajno u usjevu uljane repice. Od bolesti koje se javljaju u jesen najznačajnija je suha trulež korijena i stabljike (Phoma lingam) stoga je izuzetno važno obaviti preventivni jesenski tretman i omogućiti usjevu siguran ulazak u zimski period mirovanja. Osim tretmana u jesenskom periodu primjena fungicida je opravdana i u proljeće osobito protiv bolesti poput bijela trulež (Sclerotinia sclerotiorum) , siva plijesan (Botrytis cinerea) i koncentrična pjegavost (Alternaria spp.).koje također mogu umanjiti prinos. Suha trulež korijena i stabljike (Phoma lingam) je bolest koja napada usjev već u jesenskom periodu sa simptomima na lišću koji se premještaju u povoljnim uvjetima na stabljiku i uzrok su tzv. raka stabljike.

Phoma umanjuje prinos i do 50% što znači 0,5-2 t/ha.. Utječe na razvoj sjemena te dovodi do polijeganja usjeva. Značajnije se pojavljuje na parcelama gdje se ne poštuje plodored stoga je jesenski tretman protiv ove bolesti izuzetno potreban. Primjena fungicida je isplativa u fazi pojave simptoma na lisću. Ukoliko je bolest zahvatila stabljiku ni jedan fungicid ne može pružiti odgovarajuću zaštitu. Usjev je potrebno pregledavati i tretman obaviti kada je bolest zahvatila 10 % biljaka. Iz palete Bayer CropScience fungicida za zaštitu uljane repice preporučaju: FOLICUR EW 250 suzbija najznačajnije bolesti uljane repice: suha trulež stabljike i korijena (Phoma lingam), bijela trulež (Sclerotinia sclerotiorum), koncentrična pjegavost lišća (Alternaria spp), siva plijesan (Bothrytis cinerea).

Usjev uljane repice može biti znatno oslabljen u jesen od suhe truleži stabljike i korijena. Folicur uspješno suzbija bolest, i ujedno stimulativno djeluje na razvoj korijenovog sistema – akumulira dovoljno rezervi hranjiva i u dobroj kondiciji ulazi u proljeće. Primjena Folicura u jesen se obavlja sa dozom od 0,5 do 0,7,5 l/ha što ovisi o fenološkoj fazi uljane repice tj. broju listova i bujnosti. Sa dozom od 0,5 l/ha tretiramo kada uljana repica ima 5 -6 razvijenih listova, a za svaki daljini razvijeni list podižemo dozu za 0,1 l/ha.

U proljeće nakon porasta vegetacijskog vrha i lisne mase tj. kad je repica visine 30 -60 cm ponovo tretiramo sa Folicurom u dozi od 0,75 l/ha kako bi zaštitili usjev od navedenih bolesti i onemogućili polijeganje i time olakšali žetvu. Primjena Folicura u jesenskom tretmanu osim zaštite osigurava: poboljšani rast i razvoj korijena i do 20% ukoliko se obavlja jesenski tretman u dozi od 0.5 – 0,75 l/ha; utječe na visinu usjeva, tako da repica izbjegne prebujan rast i razvoj i zbog toga bude manje izložena izmrzavanju te štiti usjev tijekom zime i priprema ga za najbolje prinose od samog početka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.