Vrijeme je za nagrtanje povrća

2981

Osnovna svrha nagrtanja povrća da se biljke bolje ukorijene, odnosno, da u gornjim slojevima tla razviju što više korijenja pa da iz tih slojeva mogu uzimati više hranjiva i vode.

krumpir

Ogrtanjem se ubrzava rast dopunskih korjenčića, što omogućuje veću stabilnost i bolju ishranu biljke. Većini povrća koristi ogrtanje time što biljke stoje čvršće i sigurnije, pa ih ne može prevrnuti vjetar ili težina njihova nadzemnog dijela.

Kod nas se najčešće ogrće krumpir, visoki grašak, visoki grah te krastavci premda se mogu nagrtati još i kelj, kupus kao i cvjetača. Ustvari, teoretski se može nagrtati i ostalo zeljasto povrće samo ukoliko će se isto i navodnjavati.

Jer treba znati kako nagrtanjem ne štedimo vlagu u tlu već je baš suprotno rasipamo, iz razloga što se povećava površina isparavanja, pa ako nedostaje voda trpi sama biljka Znači, ogrtanjem povećavamo površinu tla oblikujući humke oko stabljika biljaka.

Kroz tako povećanu površinu, iz tla ishlapljuje više vlage, pa se nagrtati smije samo ukoliko je tlo dovoljno vlažno, bilo od oborina ili zalijevanja. S druge strane, u sušnom tlu ne smije se nagrtati već ga je potrebno što češće okopavati. Spomenimo i kako se ogrtanje na manjim površinama obično provodi motikom dok se na većim površinama u tu svrhu koriste strojevi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.