Uzgoj pelargonija

1574

Pelargonije ubrajamo u najomiljenije balkonsko cvijeće. Cvjetaju od ranog ljeta do kasne jeseni, pa svojim bojama cijelo ljeto i dio jeseni ukrašavaju naše balkone i terase.

Postoji preko 250 vrsta koje potječu iz raznih prostranstava diljem svijeta, a u narodu ih još zovu blagene, geranije, mušketini, đirani i dr. Pelargonije su iznimno popularno cvijeće ne samo zbog bogatstva boja, nego i zbog jednostavnosti uzgoja i razmnožavanja, dugotrajne cvatnje te dobre otpornosti na štetnike.

Prilikom kupovine pelargonija birate lijepe grmolike biljke sa svježim listovima, bez znakova uvenuća ili drugih oštećenja. Sadite ih u dobro dreniranu zemlju, u supstrat napravljen specijalno za njih ili mješavinu koju ćete sami napraviti.

U cvjetnu posudu prvo naspete granule za drenažu, pa sloj krupnog pijeska, te zatim zemlju tj. humus. Najbolje je koristiti specijalni supstrat za pelargonije ili supstrat za balkonske biljke. Ako je više biljaka u jednoj posudi razmak između njih neka bude 15-tak cm. Pelargonije traže sunčano i toplo mjesto te umjereno vlažno i lagano humusno tlo. Zalijevajte ih umjereno jer ne vole previše vlage. Kada je zemlja suha (prosušena) tada se ponovno zalijeva, a najbolje vrijeme za zalijevanje je u ranim jutarnjim satima ili kasno navečer.

Ne prskajte ih po lišću ili cvjetovima. Ukoliko su pelargonije kvalitetno posađene prvih tjedana imaju dovoljno hranjivih tvari u supstratu, pa im je prihrana potrebna tek nakon nekoliko tjedana intenzivnog rasta. Za prihranu je najbolje nabaviti namjenska mineralna gnojiva za pelargonije. Pridržavajte se uputa o doziranju i uvijek dobro promiješajte da biste dobili jednoličnu otopinu.

Prihranjuje se jednom u 10 do 15 dana. Prihranjivanje je potrebno obustaviti potkraj kolovoza kako bi pelargonije lakše prezimile. Ocvale cvjetove i cvjetne stapke je potrebno redovno uklanjati jer se tako produžuje cvatnja i zdravlje pelargonija. Ukoliko ih želite sačuvati za sljedeću godinu već u jesen ih podrežite na visinu od 20-25 cm, te ih ostavite na zatvoreno, zaštićeno i tamno ili polu tamno mjesto te ih nemojte zalijevati do proljeća.

Pelargonije se razmnožavaju pomoću 8-10 cm dugačkih reznica od polovice srpnja do kraja kolovoza. Vršne ili postrane grančice se uzimaju kao reznice. Prije sađenja, mjesto reza treba uroniti u preparat za ukorjenjivanje biljaka. Reznicu nakon toga posadimo u smjesu treseta i pijeska, zalijemo i ostavimo na zasjenjeno mjesto. Kroz dva tjedna reznice će se ukorijeniti, pa se mogu presaditi u veće cvjetne posude.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.