Održavanje vode u bazenima

407

Bazenska voda mora odgovarati određenim propisanim vrijednostima jer ako ne odgovara, štetni utjecaji usmjereni su na gastrointestinalne infekcije, kožne, očne, spolne, urinarne infekcije kao i infekcije uha koje nastaju zbog vode koja je zagađena vanjskim utjecajima ili od samih kupača.

Ispravna pH-vrijednost je jedan od najbitnijih faktora kod kemijske pripreme vode. Poslije natakanja vode u bazen, najprije moramo provjeriti pH-vrijednost. Ona nam govori reagira li voda kiselo, neutralno ili bazično. PH-vrijednost obično mjerimo pomoću priručnog mjerača. U početku kada napunimo bazen, pH-vrijednost je potrebno provjeravati dnevno, a kasnije, kada se voda umiri, tjedno. Idealna pH-vrijednost bazenske vode se mora kretati između 7,1 – 7,4. Ako je niža od 7, voda je kisela, što prouzrokuje koroziju metalnih dijelova na instalacijama, izmjenjivaču topline i filteru. Kada je pH-vrijednost iznad 7,6, dolazi do izlučivanja mineralnih tvari (bijele naslage na bazenu), počinje svrbjeti koža i počinju nas peći oči.

Isto tako kod povišene pH-vrijednosti dezinfekcijska sredstva djeluju manje učinkovito što dovodi do problema s održavanjem higijenski besprijekorne vode. PH-vrijednost vode reguliramo pH-regulatorom. Obično se isporučuju u obliku granulata kojega otopimo u vodi i ulijemo u bazen.

Za pripremu vode imamo na tržištu različita sredstva za dezinfekciju. Najčešće se koristi klor u različitim oblicima (tekućina, tablete ili granulat). Bez obzira na oblik klora moramo paziti da ga je u vodi dovoljno da uništava bakterije i osigurava besprijekornu vodu. Sadržaj klora u vodi se mora kretati između 0,3 – 0,6 mg slobodnoga klora u litri vode. Kod trenutnog kloriranja je željena vrijednost sadržaja slobodnoga klora u vodi do 1,5 mg/l. Količinu klora u vodi najlakše provjeravamo priručnim mjeračem koji radi pomoću reagensne tablete.

Alge su najjednostavniji biljni organizmi sposobni za fotosintezu. Rastu u pogodnim uvjetima u velikim kolonijama. Bazenska voda ispunjava ove uvjete. Same alge nisu izvor infekcija, ali nude idealnu podlogu za razvoj ostalih mikroorganizama. Odumrle alge su hrana za bakterije. Alge imaju i karakteristiku da s vremenom postanu otporne na klor što znači da ih više ne možemo uništavati klorom. Za suzbijanje algi koriste se različiti algacidi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.