Određivanje vlage tenziometrom

53

Ova metoda počiva na principu mjerenja sile (podtlaka, tenzije) kojom se voda drži u tlu. Tenziometar je najpouzdaniji pri višoj razini vlage u tlu. On se postavlja u zonu korijenovog sustava biljke, te se ponaša kao „umjetni korijen s brojčanikom“.

Primjer jednog tenziometra je Irrometer. Irrometer se sastoji od zatvorene cijevi napunjene vodom, specijalno vakuumiranog brojčanika i poroznog vrha koji se postavlja u zemlju na željenu dubinu korijenovog sustava.

Kod suhih uvjeta, voda je izvučena iz instrumenta, smanjujući količinu vode u instrumentu i stvarajući pod-tlak koji se onda očitava na brojčaniku. Što tlo ima manje vlage, to su veće vrijednosti. Kod navodnjavanja je suprotna situacija. Pod-tlak koji je stvoren zbog suhog tla sada uvlači vodu iz tla natrag u instrument, a brojčanik pokazuje niže vrijednosti.

Irrometer bilježi cijeli raspon moguće vlažnosti tla neophodne za maksimalni rast biljaka. Očitanja nam govore kod koje vrijednosti treba početi ili završiti s navodnjavanjem da bi se dobili najbolji rezultati za određene kulture i uvjete.

Prednosti ovakvog pristupa su relativno niska cijena te jednostavnost instalacije i rukovanja. Unatoč tome, s njim je potrebno oprezno rukovati jer je zbog konstrukcije izložen lomu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.