Državni tajnik Tugomir Majdak na konferenciji „Dani obnovljivih izvora 2024.“

53

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak sudjelovao je u srijedu 12. lipnja 2024. na Međunarodnoj konferenciji „Dani obnovljivih izvora 2024.“ održanoj u Puli. Međunarodno događanje, u organizaciji Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH), od 12. do 14. lipnja okuplja više od 400 stručnjaka s područja obnovljive energije.

U sklopu konferencije državni tajnik Tugomir Majdak sudjelovao je na panelu „Javne politike u sektoru OIE“ te naglasio kako u svijetlu rezultata proteklih EU izbora nije upitan kontinuitet zelene tranzicije u sklopu „Zelenog plana EU“, a snažna podrška koju je ostvarila EPP Group in the European Parliament širom Europske Unije, s naglaskom na Republiku Hrvatsku, posljedica je jasne komunikacije potrebne suverenosti i neovisnosti u proizvodnji energije i hrane na europskom tlu.

„Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva općenito doprinosi energetskoj neovisnosti Republike Hrvatske. Do sada smo, kroz Program ruralnog razvoja, realizirali 324 projekta, ukupno instalirane snage gotovo 47 megavata, a otvoren je i natječaj u okviru Strateškog plana za mjere ulaganja u obnovljive izvore energije vrijednosti 10 milijuna eura.“, istaknuo je državni tajnik.

Hrvatska u resoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva značajno doprinosi cilju energetske neovisnosti RH, a otvorena je i za proširenje suradnje s energetskim sektorom. Ministarstvo je kroz Zakon o poljoprivrednom zemljištu otvorilo mogućnost izgradnje agrosolara na obradivim (P3) zemljištima te drugim poljoprivrednim (PŠ) zemljištima.

„Dakle, na poljoprivrednim zemljištima niže vrijednosti jer znamo da nam je P1 i P2 izuzetno vrijedno i prioritetno za proizvodnju hrane“, kazao je Tugomir Majdak, koji je rekao da se razmišlja i o mogućnosti postavljanja agrosolara na poljoprivredna područja s trajnim nasadima.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.