Sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne i veterinarske komore

50

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u utorak 18. lipnja 2024. godine održao sastanak u nazočnosti državnih tajnika Mladena Pavića, Tugomira Majdaka i Zdravka Tušeka, ravnateljice Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željke Gudelj Velaga, ravnateljice Uprave za poljoprivredno zemljište i biljnu proizvodnju Sandre Zokić, ravnateljice Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anite Sever Koren, ravnatelja APPRRR-a Antuna Vujića i predstavnika Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore.

Predložene teme sastanka od strane HPK su: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, isplata potpora, izmjena Strateškog plana, mehanizam zaštite cijena, kontrola uvoza proizvoda, protugradna obrana, Nacionalna omotnica, pokretanje i ustrojavanje Uzajamnog fonda i zahtjevi maslinara i uljara.

Ministar Dabro na sastanku je naglasio da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva svjesno kako je ovo teška godina i da će nastojati učiniti sve što je moguće kako bi se našla optimalna rješenja, predložio je nove mjere i dodatne potpore. Također, Ministarstvo je, pored spremnosti za dodatne potpore, još jednom ukazalo da je potrebna zajednička suradnja, poticanje proizvodnje i udruživanje koji će dovesti do unaprjeđivanja čitavog sustava.

„Izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu je prioritet, problem koji se nije desetljećima riješio. Ministarstvo će analizirati dosadašnje učinke Zakona i slušati prijedloge za poboljšanje raspolaganja zemljištem donošenjem novog Zakona“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića, ravnateljice Uprave za Veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić i načelnika Sektora za organizaciju veterinarske djelatnosti, sljedivost životinja, pravne i financijske poslove Siniše Mandeka u utorak 18. lipnja 2024. godine održao sastanak s predstavnicima Hrvatske veterinarske komore.
Tema sastanka je bila upoznavanje sa stanjem u veterinarskoj struci te trenutna problematika u obavljanju poslova veterinarske djelatnosti.

U Republici Hrvatskoj imamo 121 ovlaštenu veterinarsku organizaciju s 822 ovlaštena veterinara kojima je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva dodijelilo ovlasti za provođenje službenih aktivnosti u području zdravlja životinja. Broj ovlaštenih organizacija i veterinara u konstantnom je padu, a posebno u ruralnim područjima. Samo prošle godine zatvorene su četiri ovlaštene organizacije, a broj ovlaštenih veterinara je smanjen u posljednjih pet godina za oko 100 veterinara.

Hrvatska veterinarska komora upoznala je ministra Dabru s trenutnim stanjem i izazovima s kojima se susreće veterinarska služba na terenu u provedbi mjera zdravstvene zaštite životinja i veterinarskog javnog zdravstva. Najvažnija zadaća ministarstva u području veterinarstva, a koju na terenu provode ovlaštene veterinarske organizacije, je očuvanje zdravlja životinja kroz sigurni sustav ranog otkrivanja bolesti, pravovremenog djelovanja, sprječavanja prijenosa zaraze na ljude i unosa patogena u lanac proizvodnje, prerade i distribucije hrane.

Zbog svoje višestruke uloge u zaštiti zdravlja ljudi i životinja, dobrobiti životinja te sigurnosti hrane, veterinarska struka će nastaviti imati punu podršku i pozornost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Slijedom navedenog, u narednom razdoblju razmotrit će se korekcije određenih naknada veterinarskih usluga u cilju očuvanja i jačanja spremnosti nacionalnog veterinarskog sustava da odgovori na sve veće izazove na cjelokupnom području RH.

„Zahvaljujem se svim sudionicima sastanka, sve prijedloge ćemo uvažiti. Očekujem nastavak suradnje na svim područjima i najavljujem nove sastanke“, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.