Vrijeme je za sadnju voćaka i vinove loze

2520

Vrijeme je da se nabave cjepovi za podizanje novog vinograda ili za nadosadnju. Rigola se ručno ili mehanizacijom gdje dopušta teren.

vocnjak

Nabavlja se materijal za proljetne radove. Voćnjaci se obrađuju, gnoje, sade se voćke, mlada stabla omataju prikladnim materijalom da se zaštite preko zime. Može se uređivati voćnjak, osobito starih i zapuštenih stabala.

Podrumi u kojima se nalazi novo vino neka imaju temperaturu 14-16 stupnjeva, jer mlado vino ovoga mjeseca dovršava tiho vrenje. Bačve trebaju biti uvijek nadopunjene kako ne bi bilo neželjenih mana ili bolesti vina.

Nastavlja se berba proljetnih kultura i sjetva ozime pšenice, osobito sorata koje toleriraju kasniju sjetvu. Slobodne površine nakon završetka jesenske sjetve duboko se pooru te gnoje stajskim i mineralnim gnojivima. Brazda ostaje otvorena kako bi se mogla bolje i dublje izmrznuti tijekom zime i akumulirati zimsku vlagu, dragocjenu za sljedeću godinu osobito u slučaju suše. Ratarske površine koje prije niste uspjeli izorati pognojite NPK gnojivima, jer u proljeće i oranje i gnojidba daju slabije rezultate.

U ovom mjesecu počinje klanje svinja, pa ih treba hranidbom dobro pripremiti. Pojedine vrste hrane utječu na budući okus mesa i masti, stoga o tome treba voditi računa. Ako se goveda hrane krmnim keljom, treba voditi računa da nije smrznut. Ako se u listopadu spremala silaža od raznih nusproizvoda biljne proizvodnje (lišće i glave šećerne repe, kukuruzovina, repin sirovi rezanac), i zadnji otkos zelene lucerne ili trava, može se otvoriti silos i početi koristiti.

Ovoga se mjeseca u povrtnjaku gotovo ništa ne sadi i ne sije, ali se obavlja jesenska obrada tla, što je bolje nego u proljeće. Istovremeno se unose mineralna gnojiva i stajnjak. Treba znati da se druge godine nakon unošenja stajnjaka uzgajaju mrkva, peršin, pastrnjak, crveni luk, češnjak, salata i špinat. Treću godinu nakon unošenja stajnjaka uzgaja se grah, grašak i mahuna. Prvu godinu, tj. odmah, mogu se uzgajati ostale povrtne kultura.

Gomolje gladiola, koje smo prošlog mjeseca izvadili iz zemlje, treba osušiti, zatim probrati te samo zdrave i neoštećene lukovice spremiti na suho mjesto zaštićeno od smrzavanja. Lukovice koje prezime u zemlji, tulipane, narcise, zumbule i itd. dobro je pokriti slojem listinca da ne stradaju ako zima bude oštra. Ako na proljeće u svom vrtu želimo osnovati novi travnjak, već u studenom treba za to prirediti zemlju. Kad opadne list, treba okopati ukrasno grmlje, a na kraju mjeseca možemo grmlje i obrezati. Osjetljivo bilje u vrtu treba zaštititi od zime omatanjem slamom ili jelovim grančicama.

U vinogradima uz more se nastavljaju poslovi iz listopada. Ako se na proljeće sadi vinograd, nabavlja se sav potrebni materijal. Nastavlja se jesenskom obradom i gnojidbom. Sije se bob-mahunar, celer, grašak, mrkva, peršin, a sadi se bijeli luk, luk mladi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.