Suzbijanje monilije kod marelica

1277

Monilija sigurno spada u najznačajnije bolesti marelice zbog koje gotovo svake godine dolazi do velikog propadanja cvjetova, sušenja vrhova rodnih grančica, odnosno djelomičnog propadanja vršnih dijelova krošnje, te truljenja značajnog broja plodova.

Ukoliko napad monilije potraje više godina uzastopice, može doći do potpunog propadanja stabala marelice. Napad gljivice uzročnika monilije manifestira se u dva posve različita oblika ovisno od vremena napada, odnosno organa marelice kojeg gljivica napada.

Naime, u proljeće monilija napada cvjetove od kuda preko stapke cvijeta prodire u mladice. Drugi oblika napada monilije vezan je za plodove na kojima dolazi do truljenja, Iako i jedan i drugi oblik bolesti može pričiniti ozbiljne štete, ipak je mnogo štetniji onaj oblik koji izaziva sušenje cvjetova i mladih izboja.

Zaraza cvjetova, a nešto kasnije i mladica, posebno ako u vrijeme cvatnje vlada kišovito i prohladno vrijeme, može dovesti do propadanja izuzetno velikog broja cvjetova. Zatim, što je još značajnije, bolest zahvaća mladice koje od vrha počinju provenjavati. Kasnije se provenjavanje širi prema osnovi mladice i zavisno od jačine napada suši se manji ili veći dio mladice.

Ulaskom gljivice u tkivo mladice stablo marelice postaje stalno inficirano. Mnogi voćari provenjavanje mladica često pripisuju djelovanju niskih temperatura. Međutim, iako, posebno kada se radi o sortama marelice koje ranije cvjetaju, može doći do šteta od mraza, sušenje cvjetova i provenjavanje mladica koje je prouzrokovano monilijom moguće je razlikovati od sušenja koje je nastalo zbog niskih temperatura.

Naime, kada se radi o izmrzavanju, obično su zahvaćeni cvjetovi, odnosno mladice na cijeloj voćki, dok je sušenje navedenih organa izazvano monilijom, izuzev u slučaju veoma jakog napada, ograničeno na pojedine dijelove grana. Dalje, na stablima koja se redovito ne štite od napada monilija više godina uzastopice s vremenom se pojavljuje smolotok koji je iz godine u godinu sve obilniji zbog čega napadnuto stablo postupno slabi i obično na kraju propadne, jer dolazi do sušenja vršnih dijelova krošnje, a zatim i debljih grana.

Najkritičnije vrijeme napada monilije je faza cvatnje posebno ako je u to doba vrijeme kišovito i prohladno s visokom zračnom vlagom. Naime, ako voćka uspije nezaražena proći to kritično razdoblje i plodovi porastu, nema više mogućnosti da gljiva prodre u mladicu. Međutim, kasnije, kada plodovi počnu zrijeti, dolazi do njihovog inficiranja. Osjetljivost ploda na infekciju je veća što je bliži zriobi. Zaraženi plod dobije smeđe pjege koje se šire i prodiru u meso ploda što ubrzo dovodi do njegovog truljenja. Ako se takvi plodovi ne uklone s grane, oni se tijekom ljeta suše, mumificiraju i ostaju zalijepljeni za rodnu grančicu.

Suzbijanje monilije vrši se primjenom ne pesticidnih i pesticidnih mjera zaštite. Primjerice, značajna nepesticidna mjera sastoji se u tome da se na stablu marelice uklone svi mumificirani plodovi, što treba obaviti još u vrijeme vegetacije. Pored sasušenih plodova treba odstraniti sasušene grančice, ili sasušene vršne dijelove grančica. Kod odstranjivanja suhih dijelova grančica treba rezati oko 10 – 20 cm ispod suhog dijela jer je gljivica zahvatila i dio zelenog tkiva. Sve sakupljene mumije plodova i odrezane suhe grančice treba uništiti, najbolje spaliti.

Suzbijanje monilije primjenom fungicida najbolje je obaviti u dva roka. Prvo tretiranje najbolje je obaviti neposredno pred otvaranje cvjetova jer se fungicidu koji se koristi za suzbijanje monilije obično dodaje i neki insekticid za suzbijanje tripsa. Drugo tretiranje izvodi se u vrijeme precvjetavanja, dakle kada je otpalo oko 50 % latica.

Budući da monilija postaje brzo rezistentna na čestu upotrebljavane fungicide, to fungicide češće treba mijenjati. U pravilu fungicid koji se koristi kod prvog tretiranja ne koristi se kod drugog tretiranja već se zamijeni s nekim drugim, s tim da su im djelotvorne tvari različite.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.