Breskva kao kultura zahtijeva dosta topline. Najprikladniji su vinogradarski položaji. Ako se godišnja temperatura kreće od 3 do 4 °C, breskva donosi visoke urode.
Glavni faktor širenja bresaka je zbroj inaktivnih zimskih temperatura i apsolutne niske temperature. Svakoj sorti potrebne su različite zimske inaktivne temperature (to je zbroj sati srednjih dnevnih temperatura nižih od 7° C tijekom zime). Takve zahtjeve pojedinih sorata treba poznavati pa uzeti u obzir one kojima će odgovarati temperature na odabranoj lokaciji. Za vrijeme mirovanja breskva podnosi do -20 °C.
Postoji opasnost od provocirajućih temperatura – može početi vegetacija i onda nastane zahlađenje. Tada mogu pozepsti na -15 °C. Postoji opasnost i od ranih proljetnih mrazova – otvoreni cvjetovi pozebu na -2 °C.
U odnosu na sušu relativno je otporna, ali kvaliteta plodova je smanjena. Bolje prolaze sorte koje ranije dozrijevaju (iskorištavanje zimske vlage).
Potrebno je duboko prozračno, mrvičasto tlo s dosta humusa, ali se širi i na tla slabije kvalitete odabirom prikladne podloge. Najpovoljniji pH je od 5 do 7,5. Podnosi do 4,5% aktivnog vapna. Ako ga ima više, breskvu je potrebno cijepiti na križance badema, a ne na sjemenjak vinogradarske breskve.
Za breskvu su prikladna duboka, dobro drenirana tla, lakšeg teksturnog sastava i dobre strukture, te neutralne do slabo kisele reakcije. Breskve i nektarine nije dobro saditi na krčevinama. Za dobar rast i rodnost breskva zahtijeva dosta topline pa su najprikladniji vinogradarski položaji. Mjesto sadnje mora biti sunčano i otvoreno da se ne bi zadržavao hladan zrak, ali ne smije biti izloženo jakim vjetrovima. Podzemne vode ne smiju biti visoke.