Ekološki uvjeti za uzgoj breskve

293

Breskva kao kultura zahtijeva dosta topline. Najprikladniji su vinogradarski položaji. Ako se godišnja temperatura kreće od 3 do 4 °C, breskva donosi visoke urode.

Glavni faktor širenja bresaka je zbroj inaktivnih zimskih temperatura i apsolutne niske temperature. Svakoj sorti potrebne su različite zimske inaktivne temperature (to je zbroj sati srednjih dnevnih temperatura nižih od 7° C tijekom zime). Takve zahtjeve pojedinih sorata treba poznavati pa uzeti u obzir one kojima će odgovarati temperature na odabranoj lokaciji. Za vrijeme mirovanja breskva podnosi do -20 °C.

Postoji opasnost od provocirajućih temperatura – može početi vegetacija i onda nastane zahlađenje. Tada mogu pozepsti na -15 °C. Postoji opasnost i od ranih proljetnih mrazova – otvoreni cvjetovi pozebu na -2 °C.

U odnosu na sušu relativno je otporna, ali kvaliteta plodova je smanjena. Bolje prolaze sorte koje ranije dozrijevaju (iskorištavanje zimske vlage).

Potrebno je duboko prozračno, mrvičasto tlo s dosta humusa, ali se širi i na tla slabije kvalitete odabirom prikladne podloge. Najpovoljniji pH je od 5 do 7,5. Podnosi do 4,5% aktivnog vapna. Ako ga ima više, breskvu je potrebno cijepiti na križance badema, a ne na sjemenjak vinogradarske breskve.

Za breskvu su prikladna duboka, dobro drenirana tla, lakšeg teksturnog sastava i dobre strukture, te neutralne do slabo kisele reakcije. Breskve i nektarine nije dobro saditi na krčevinama. Za dobar rast i rodnost breskva zahtijeva dosta topline pa su najprikladniji vinogradarski položaji. Mjesto sadnje mora biti sunčano i otvoreno da se ne bi zadržavao hladan zrak, ali ne smije biti izloženo jakim vjetrovima. Podzemne vode ne smiju biti visoke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.