Eterična ulja i njihova primjena

288

Eterična ili esencijalna ulja dobila su svoje ime prema quinta essentia, terminu što ga je skovao švicarski liječnik Paracelsus. Eterična ulja daju biljci miris.

Unatoč imenu, eterična ulja nisu ulja- kap ne ostavlja trag na papiru. To su hlapljive tekućine koje se isparavaju na normalnoj temperaturi zraka iz sićušnih žlijezda i dlačica na listovima,stabljikama, cvjetovima, sjemenkama, plodovima i dr. organima. Neke biljke primjerice ruža, sadrže eterična ulja u cvjetovima, druge, poput matičnjakau listovima. Narančino stablo sadrži tri različita eterična ulja: u cvijetovima (neroli), listovima (petitgrain) i u kori plodova (narančino ulje).

Analiza kromatografi jom otkrila je da primjerice ulje paprene metvice osim 50 % metanola koji metvici daje miris, sadrži još 98 drugih sastojaka. Eterična ulja cvjetova sastoje se od nekoliko stotina sastojaka.

Eterična su ulja topiva u masnoći, povrtnim i mineralnim uljima, te u alkoholu. Većina se ne otapa u vodi, ali se otapaju neki njihovi sastojci. Primjerice najmirisnije molekule rižinih i narančinih cvjetova otapaju se u vodi. Parna destilacija najčešći je način dobivanja, a katkad se u postupku uzimaju hlapljivi sastojci i alkohol. Još uvijek se nekoliko nježnih cvjetnih mirisa dobiva starim načinom maceracije latica u masnoći, eterično ulje narančine kore dobiva se prešanjem – istiskivanjem, što danas rade strojevi, dok se to prije obavljalo ručno. Na kvalitetu eteričnih ulja utječe tlo, klimatski uvjeti i, svakako, vrijeme i način branja. Neka se ulja mogu razrijediti ili pomiješati.

Eterična ulja i ekstrakti najviše se koriste u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Rabe se u aromoterapiji i biljnoj medicini. Mogu se umasirati u kožu, uporabiti u oblozima ili u kupkama. Katkad se uzimaju za poboljšanje okusa hrane, ali u vrlo malim količinama. Češće se u kulinarstvu koristi cijela biljka ili njezini dijelovi. Eterična ulja su koncentrirane supstancije, pa ih za unutarnju primjenu valja uzimati u strogo kontroliranim dozama. Za izvanjsku primjenu, moraju se razrijediti u temeljnom ulju.

U mirisu mnogih eteričnih ulja može se uživati i ako u kupku dodate nekoliko kapljica ulja. Kupku za suhu kožu pripremit ćete tako da u bočici od 10 ml izmiješate oko 20 kapljica eteričnog ulja s bademovim ili suncokretovim uljem u kojem su se prije toga namakali svježi cvjetovi ili svježe bilje, primjerice kamilica ili lavanda.

Kupka od lavande djeluje opuštajuće i blago antiseptički, a pomaže pri liječenju malih porezotina i ogrebotina, ugriza ili oteklina. Pomaže i kod prehlade.

Udisanje eteričnih ulja ima terapeutski učinak jer istog trena djeluje na raspoloženje. To možete provesti s pomoću vaporizatora ili možete na rupčić nakapati nekoliko kapi ulja i staviti ga ispod jastuka, ili ih možete umiješati u potpuri s cvijećem i biljem. Protiv depresije, tjeskobe i živčane napetosti uzmite eterično ulje smole, jasmina, nerolija, ruže. Ulje od kamilice, borovice, lavande i mažurana dijeluje umirujuće i protiv nesanice. Ulje cedra, matičnjaka i paprene koprive djeluje protiv stresa i šoka, a protiv mentalnog umora i letargije koristite ulje od bosiljka, crnog papra, ili bora.

Od davnina je poznato da eterično lavandino ulje učinkovito odvraća kukce. Čisto lavandino ulje dobre kakvoće i još neka druga, mogu se izravno nanijeti na kožu, ali ako niste sigurni u podrijetlo ulja ili ste skloni alergijama, razrijedite ga u temeljnom ulju (npr. suncokretovom).

Mirisne svijeće s citronelom ili eukaliptusom odvraćaju komarce i druge leteće kukce. Od davnina se lavanda koristi za zaštitu odjeće od moljaca u ormarima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.