Gdje posaditi malinu i kupinu?

3427

Iako je riječ o relativno manje zahtjevnim voćnim vrstama, za obilje ukusnih plodova ipak se treba malo potruditi. To se prije svega ogleda u izboru položaja i pripremi sadnica kao i u odgovarajućoj gnojidbi.

Malina traži osunčana mjesta i ne podnosi neprikladna tla. Stoga je ne treba uzgajati na težim, zbijenim i plodnim tlima. Ukoliko je tlo siromašno hranjivima, težnju treba prebaciti na pojačanu gnojidbu stajskim gnojem ili kompostom. S druge strane, lagana, pjeskovita hercegovačka tla su idealna za njen uzgoj. Međutim, velike ljetne vrućine bitno ograničavaju njen rast pa strogo trebamo voditi računa da joj ne nedostaje vode u vrijeme cvatnje i dozrijevanja. Pošto dobro podnosi niske temperature, nemojte se začuditi ukoliko je susretnete i na 800 m nadmorske visine. Divlja, pak, malina u našoj zemlji može uspijevati na čak 1100 m nadmorske visine.

Za razliku od svoje rodice maline, kupine su prilično osjetljive na niske temperature. Međutim, ljetne vrućine vrlo dobro podnose pa ih stoga često možemo susresti na nepristupačnom hercegovačkom kršu. U pogledu tla nije zahtjevna te uz minimum njege ostvaruje solidne prinose. Ali, treba joj osigurati dovoljno svjetla jer u protivnom plodovi djelomično sazrijevaju, odnosno, ostaju zelene ili jarko crvene boje. Zbog dobro razvijenog korijenovog sustava puno bolje podnosi sušu od maline.

To potvrđuje velika potražnja za sadnicama jagoda penjačica i jagoda mjesečarki. Posebno je to izraženo u velikim urbanim sredinama gdje se za potrebe domaćinstva pretežito nabavljaju sadnice jagoda čiji plodovi dozrijevaju postupno (mjesečarke). Možemo ih zamijetiti na balkonima i terasama stambenih zgrada ali i u kućnim vrtovima, što uopće ne treba čuditi jer malo koji plodovi pružaju toliko slasti i aromatičnosti kao što to pružaju jagode. Osim toga, jagode se brzo razmnožavaju, tako da se njihov broj iz godine u godinu povećava a poznato je da u ekstenzivnom uzgoju jagode mogu “trajati” četiri godine.

Uz pravilnu prihranu jagode će redovito i obilno plodonositi pa će slasnih plodova biti dovoljno i za susjede ili čak za nezasićeno tržište.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.