Temperatura vina prilikom serviranja

2137
Spread the love

Prije posluživanja vino se iznosi iz podruma ili prostorije u kojoj se boce čuvaju na određenoj temperaturi. Temperatura je vrlo važna s obzirom na vinski miris i okus pojedinog vina, jer pri određenoj temperaturi potpuno se ističe buke vina. A vino se uvijek drži u hladnoj prostoriji i nikada se u žurbi ne smije rashlađivati u hladnjaku.

serviranje

Ukoliko temperatura vina nije odgovarajuća, ona se može korigirati frapiranjem (hlađenje vina ledom), ali se to uglavnom izbjegava jer nagla promjena temperature može utjecati na balansiranost okusa i aroma, a samim tim i na kakvoću vina. Zbog svega toga nužno je znati kako je za bijela suha vina (Žilavka) najpogodnija temperatura posluživanja između 10 i 12 stupnjeva C, dok je najpogodnija temperatura za posluživanje crvenih vina (Blatina) između 15 i 18 stupnjeva C.

S druge strane, šampanjci i pjenušava vina poslužuju se pri temperaturi od 6 do 8 stupnjeva C a ružičasta vina između 12 i 14 stupnjeva C. Kako bi se olakšalo praćenje temperature vina, prilikom serviranja danas u poljoljekarnama možete pronaći i specijalne mjerne instrumente (vinske termometre) koje su prilagođeni anatomiji boce. Cijena im je zanemariva a praktičnost velika, tim više što su na njihovoj poleđini ucrtane poželjne vrijednosti temperature serviranja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.