Retrovegetacija koštičavih voćaka

1612
Spread the love

Retrovegetacija je višestruko štetan proces, jer osim smanjene otpornosti na niske temperature, voćke u narednu sezonu ulaze oslabljene, daju niži prinos i osjetljivije su na napade bolesti i štetnika, piše Savjetodavna služba.

Koštičavo voće (šljive, višnje, marelice), uslijed vrlo nepovoljne godine i visokog potencijala bolesti poslije berbe, počelo je gubiti lisnu masu. Propusti u zaštiti i izuzetno česte i obilne oborine uzrokovale su potpunu defolijaciju u nekim voćnjacima već početkom rujna.

Toplo vrijeme, koje je nastupilo tijekom listopada i puno vlage u tlu isprovociralo je bubrenje lisnih pupova, rast nove lisne mase i cvatnju voćaka. Takva stabla se iscrpljuju i voćka tako nepripremljena ulazi u zimsko razdoblje, kada i manji mraz može uzrokovati njezino smrzavanje.

Retrovegetacija je višestruko štetan proces, jer osim smanjene otpornosti na niske temperature, voćke u narednu sezonu ulaze oslabljene, daju niži prinos i osjetljivije su na napade bolesti i štetnika.

Preporuka je proizvođačima koštičavog voća da obiđu svoje nasade i utvrde je li prisutna retrovegetacija. Pregled je potreban, jer ovisno o obujmu pojave lisne mase ovisit će daljnje mjere. Ako je retrovegetacija u manjoj mjeri prisutna, preporuka je rano u proljeće, prije kretanja vegetacije, napraviti intenzivniju rezidbu, kako bi se voćka što prije oporavila od stresa i uspostavila fiziološku ravnotežu između rasta i rodnosti.

Ako je voćka jako prolistala (većina lisne mase nalazi se na vrhovima grana i vodopijama) treba tu lisnu masu orezati prije zime, a nakon tog zahvata preporučuje se i tretiranje voćaka dozvoljenim sredstvima na bazi bakra.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.