Kupusna muha

1621

U nekim područjima kupusna muha je najznačajniji štetnik kupusnjača, prije svih glavatog kupusa. Kako muha tijekom godine ima 3-4 generacije, to je na kupusištima prisutna od ranog proljeća do sredine jeseni.

kupus

Kupusna muha je rasprostranjena u svim područjima na kojima se proizvode kupusnjače. Među velikim brojem (preko 35) štetnika koji napadaju kupusnjače značajno mjesto pripada kupusnoj muhi. Zapravo, u nekim područjima kupusna muha je najznačajniji štetnik kupusnjača, prije svih glavatog kupusa. Kako muha tijekom godine ima 3-4 generacije, to je na kupusištima prisutna od ranog proljeća do sredine jeseni. Štete su naročito izražene na mlađim biljkama, premda, posebno u godinama jačeg napada, mogu nastradati i odrasle biljke koje su formirale glavicu.

Kupusna muha dosta sliči kućnoj muhi. Tijelo joj je sive boje, a duljina tijela iznosi oko 6 mm. Ličinke su cilindričnog oblika bez nogu i slabo izraženom glavom, bjelkaste do svijetlo žućkaste su boje, a narastu do 10 mm. Za ličinku je karakteristično to što se na zadnjem segmentu zatka nalazi deset bradavica. Odrasla muha se hrani nektarom različitih biljaka. Nakon desetak dana hranjenja muha odlaže jaja na vrat korijena kupusnjača ili na tlo u blizini biljaka. Kada iziđu iz jaja, ličinke se ubušuju u vrat korijena odnosno korijenje. Dospjevši u korijen, smještaju se ispod pokožice korijena gdje se zadržavaju do pune zrelosti. Za vrijeme razvoja, zavisno od njihovog broja u jednom korijenu, mogu potpuno uništiti postrane korjenčiće, tako da ostane samo glavna žila koja kod odraslih biljaka nije potpuno uništena, pa biljka formira nove mlade korjenčiće.

Međutim, oni nisu dovoljni za rast biljke. Kada su napadnute biljke u početnom razvoju, one najčešće propadaju, dok odrasle biljke slabije napreduju i obično ne formiraju glavicu. Ako je glavica i formirana, ona ostaje sitna i mekana. Kada je do napada došlo na biljkama koje su formirale glavicu, one ne propadaju i često djeluju potpuno normalno, a znaci napada se ispoljavaju tijekom najtoplijeg dijela dana, kada dolazi do provenjavanja cijele biljke, budući oštećeni korijenov sustav ne može nadoknaditi vodu koja se gubi transpiracijom. Napad muhe i na takvim biljkama mora se negativno odraziti na visinu prinosa.

Suzbijanje kupusne muhe provodi se primjenom različitih metoda. Smanjenju gustine populacije muhe pridonosi duboko jesenje (zimsko) oranje pri čemu se kukuljice muhe zaoravaju u dublje slojeve. Smanjenju brojnosti muhe pridonosi i skupljanje i uništavanje nadzemnog i podzemnog dijela biljke nakon berbe. Pored navedenih mjera suzbijanje kupusne muhe, posebno na manjim površinama, moguće je postići stavljanjem kartonskih ili plastičnih ovratnika oko zasađenih biljaka.

Međutim, navedene mjere, posebno u godinama u kojima će doći do masovnije pojave muhe, neće biti dovoljne da potpuno zaštite biljke od napada muhe, već će biti potrebno biljke zaštiti primjenom insekticida. Zaštitu od muhe primjenom insekticida moguće je provesti na više načina. Na područjima na kojima se redovito kupusna muha javlja u povećanoj brojnosti, zaštiti kupusnjača treba pristupiti već od njihove sjetve. U tu svrhu prije sjetve tlo na kojem će se proizvesti rasad treba tretirati nekim pripravkom bilo granuliranim (Dursban G 7,5) ili nekim tekućim pripravkom, primjerice, Perfekthion ili Rogor.

Primijenjeni pripravak bilo granulirani ili tekući treba što prije plitko inkorporirati u tlo. Veoma djelotvorno ali i ekonomično pokazalo se zalijevanje rasada insekticidnom tekućinom uoči presađivanja ili da se odmah po presađivanju biljke zaliju insekticidnom tekućinom, odnosno da se oko biljaka raspu granule. Tretiranje se može obaviti nekim od naprijed spomenutih pripravaka. Ako do napada muhe dođe u vrijeme razvoja presađenih biljaka, tada je tretiranje potrebno vršiti nekim od sljedećih pripravaka: Prefekthion 40, Rogor 40, Chromogor 40, Basudin 40.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.