Cijene svinja i odojaka u laganom padu

670

Početkom siječnja ove godine tržište RH su obilježile stabilne i visoke cijene junadi, te slab promet živim svinjama što se odrazilo i na cijene koje bilježe blagu stagnaciju.

svinje

Prema podacima TISUP-a prosječne cijene muške simentalske junadi u prvoj polovici ovog mjeseca iznosile su 14,31 kn/kg, te su u odnosu na isto razdoblje prošle godine veće za 4,15 posto.

Cijene muške simentalske junadi na stočnim sajmovima kretale su se od 13 do 15 kn/kg, dok su cijene junica za klanje bile od 13 do 14 kn/kg.

Unatoč smanjenoj ponudi i slaboj potražnji, cijene odojaka na stočnim sajmovima zadržale su se na razini cijena s kraja prošle godine. Prosječna cijena odojaka u prvoj polovici mjeseca iznosila je 14,61 kn/kg, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine niže za 3,25 posto.

Cijene odojaka na stočnim sajmovima kretale su se u rasponu od 13 do 20 kn/kg, a cijene svinja u rasponu od 11 do 14 kn/kg.

Prosječna cijena svinja u prvoj polovici siječnja iznosila je 12,15 kn/kg, što je za 11,57 posto niže u odnosu na cijene iz prošlog mjeseca.

Prosječna cijena krmača iznosila je 10,16 kn/kg i u odnosu na cijene iz prosinca bilježi daljnji pad za 6,10 posto. Trenutna cijena najviša je cijena promatranog razdoblja unazad nekoliko godina, a u odnosu na lanjske cijene viša je za 11,77 posto. Krmače su tržene po cijenama od 7 do 12 kn/kg.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.