Kiwano je biljka tople klime

2411
Spread the love

Kiwano je jednogodišnja biljka koja potječe iz središnje i južne Afrike. Uzgaja se u Kaliforniji, Australiji, Novom Zelandu, a kao specijalitet već nalazi mjesto u Europi.

kiwano

U tehnološkoj zriobi plodovi su tamnozeleni, obrasli bodljastim emergencama, a u fiziološkoj zriobi žutonarančasti ili narančasti. Jestivi je dio zelena placenta sa sitnim sjemenkama, blago aromatičnog okusa, nešto između banane, kivike, limuna i dinje. Težina ploda kreće se između 100 i 200 grama. Koristi se kao svježi desert, za voćne salate, sladoled, kreme i sl.

Kiwano je biljka tople klime i osjetljiva je na mraz i temperature bliže ništici. Minimalna temperatura klijanja je 12, optimalna 30, a maksimalna 35°C. Na optimalnoj temperaturi proklija za 3 dana. Na temperaturama iznad 20°C počinje cvasti za 7-9 tjedana, a plodovi dostignu fiziološku zrelost za 6-8 tjedana. Uzgaja se uz armaturu slično kao i krastavac. Prirodi, primjerice, u Izraelu su iznad 45t/ha, kod uzgoja na otvorenom.

U isto vrijeme kada započinjemo sjetvu krastavaca, možemo započeti i uzgoj kiwana. Njegovo sjeme nalik je sjemenu krastavca, što iskusnim vrtlarima govori dovoljno. Za sve ostale, evo kratkih uputa. U uzgojne posudice stavite jednu ili dvije sjemenke i plitko ih pokrijte supstratom za sjetvu. Pričekajte nekoliko dana dulje nego što ste navikli s krastavcem jer kiwano klija malo sporije. Taj tempo rasta nastavit će i kasnije kada presadnice posadimo u vrt. Budući da je ovdje riječ o penjačici koja stvara vitice, moramo presadnicama obvezno osigurati potporanj. Moj je savjet da ne pretjerate s brojem biljaka, jer kiwano je pravi gorostas. Iako će isprva rasti polako, tijekom ljeta i jeseni svojim će gustim lišćem potpuno prekriti ponuđeni potporanj.

Kiwano je manje osjetljiv na bolesti od krastavca, no i manje plodan. Iako je biljka golema, nosit će tek nekoliko plodova, pa s time u uzgoju morate računati. U svakom slučaju, iz oplođenih cvjetova razvit će se plodovi koji dozrijevaju tek potkraj rujna i tijekom listopada. Zrele plodove prepoznat ćemo po žutonarančastoj boji koja govori o tome da je plod ukusan i sladak. Tada su zrele i sjemenke u njima, pa ako želite, možete ih sačuvati za sjetvu sljedeće godine. No brati se mogu i zeleni plodovi ako su već dovoljno krupni i ako očekujete mraz. Kao i svi krastavci, kiwano ne može preživjeti temperature ispod nule.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.