Kiwano je biljka tople klime

1198

Kiwano je jednogodišnja biljka koja potječe iz središnje i južne Afrike. Uzgaja se u Kaliforniji, Australiji, Novom Zelandu, a kao specijalitet već nalazi mjesto u Europi.

kiwano

U tehnološkoj zriobi plodovi su tamnozeleni, obrasli bodljastim emergencama, a u fiziološkoj zriobi žutonarančasti ili narančasti. Jestivi je dio zelena placenta sa sitnim sjemenkama, blago aromatičnog okusa, nešto između banane, kivike, limuna i dinje. Težina ploda kreće se između 100 i 200 grama. Koristi se kao svježi desert, za voćne salate, sladoled, kreme i sl.

Kiwano je biljka tople klime i osjetljiva je na mraz i temperature bliže ništici. Minimalna temperatura klijanja je 12, optimalna 30, a maksimalna 35°C. Na optimalnoj temperaturi proklija za 3 dana. Na temperaturama iznad 20°C počinje cvasti za 7-9 tjedana, a plodovi dostignu fiziološku zrelost za 6-8 tjedana. Uzgaja se uz armaturu slično kao i krastavac. Prirodi, primjerice, u Izraelu su iznad 45t/ha, kod uzgoja na otvorenom.

U isto vrijeme kada započinjemo sjetvu krastavaca, možemo započeti i uzgoj kiwana. Njegovo sjeme nalik je sjemenu krastavca, što iskusnim vrtlarima govori dovoljno. Za sve ostale, evo kratkih uputa. U uzgojne posudice stavite jednu ili dvije sjemenke i plitko ih pokrijte supstratom za sjetvu. Pričekajte nekoliko dana dulje nego što ste navikli s krastavcem jer kiwano klija malo sporije. Taj tempo rasta nastavit će i kasnije kada presadnice posadimo u vrt. Budući da je ovdje riječ o penjačici koja stvara vitice, moramo presadnicama obvezno osigurati potporanj. Moj je savjet da ne pretjerate s brojem biljaka, jer kiwano je pravi gorostas. Iako će isprva rasti polako, tijekom ljeta i jeseni svojim će gustim lišćem potpuno prekriti ponuđeni potporanj.

Kiwano je manje osjetljiv na bolesti od krastavca, no i manje plodan. Iako je biljka golema, nosit će tek nekoliko plodova, pa s time u uzgoju morate računati. U svakom slučaju, iz oplođenih cvjetova razvit će se plodovi koji dozrijevaju tek potkraj rujna i tijekom listopada. Zrele plodove prepoznat ćemo po žutonarančastoj boji koja govori o tome da je plod ukusan i sladak. Tada su zrele i sjemenke u njima, pa ako želite, možete ih sačuvati za sjetvu sljedeće godine. No brati se mogu i zeleni plodovi ako su već dovoljno krupni i ako očekujete mraz. Kao i svi krastavci, kiwano ne može preživjeti temperature ispod nule.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.