Suzbijanje štetnika na povrću

3982

Razumljivo je da svatko u vlastitom povrtnjaku želi što manje koristiti pesticide koji su pak nužni na velikim proizvodnim parcelama.

vrt

S druge strane, od pesticida se ne trebate ni ustručavati ukoliko ih pravilno i pravodobno aplicirate, uz strogo poštivanje karence. Ipak, uočeno je kako se u seoskim povrtnjacima često može zapaziti cvijeće i začinsko bilje koje raste između redova povrća. I to ne bez razloga!

Naime, dokazano je kako mrkva tjera opasnu lukovu muhu premda uz kadulju odbija i leptira kupusara. Kadulja opet tjera puževe iz vrta što također čini i dragoljub. Hren posađen uz krumpir tjera zlatice dok pelin uklanja rđu s povrća i voća.

Osim toga, ukoliko 300 grama svježih ili 30 grama suhih listova pelina namočite 72 sata u vodi te potom procijedite, dobit ćete učinkovito sredstvo protiv lisnih ušiju, grinja, gusjenica i mrava koji napadaju povrće. Dakle, navedenom otopinom slobodno poprskajte povrće kako bi ga zaštitili od navedenih nametnika premda u istu svrhu možete iskoristiti i koprivu (usitnite 1 kg koprive i namočite u 10 litara vode u trajanju od 24 sata, procijedite i poprskajte povrće).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.