Maćuhice, ljepotice jeseni

3796

Danas popularna maćuhica, Viola x wittrochiana ime je dobila prema švedskom botaničaru Veitu Brechneru Wittrochu.

Nastala je križanjem između četiri europske vrste: Viola tricolor i Viola lutea podrijetlom iz središnje Europe, Viola cornuta s Pirineja, te Viola altaica podrijetlom iz Grčke. Gotovo se ne može ući u trag putovima uzgoja i križanja maćuhice. Na tržištu je prisutan velik broj sorata, neke od njih grupirane su i čine tzv. serije.Serije se sastoje od nekoliko sorata koje se razlikuju u boji cvijeta, ali imaju iste značajke, npr: oblik, otpornost i sl.

Maćuhice se uzgajaju kao jednogodišnje ili dvogodišnje biljke, a zapravo se radi o kratko živućim trajnicama. Mnogobrojne vrste su otporne na mraz i cvatu u brojnim tonovima od jeseni do proljeća, a u svježijoj klimi čak i ljeti. Prikladne su u cvjetnjacima i gredicama, na terasama i balkonima, u posudama i prozorskim kutijama, te kao obrubne biljke uz staze. Kompaktne sorte su prikladne za hladnija i vlažnija mjesta u kamenjaru, a puzeće su skromni pokrivači tla ispod drveća i grmova.

Cvjetovi su joj veliki, sastavljeni od pet baršunasti latica plosnato poredanih, široka je paleta boja cvjetova maćuhica u raznim kombinacijama: crvene, purpurne, plave, brončane, ružičaste, tamnoljubičaste, žute, bijele, boje breskve i lavande. Postoje sorte s “okom” i “bez oka”. Veličina cvjetova varira, a na cijeni su maćuhice čiji je promjer cvjetova oko 10 cm. Cvjetovi nekih sorata imaju blag miris . Listovi su naizmjenično duguljasti i nazubljeni, dugački od 5 – 25 cm zelene boje. Stabljika uglata i lomljiva. Visina biljke je od 15 – 30 cm.

Maćuhice se siju u srpnju za jesensku cvatnju i kolovozu–rujnu za proljetnu cvatnju. Sije se najčešće u sandučićima, a kad se pojave prvi pravi listovi biljčicu treba pikirati. Klija pri temperaturi 15 – 20˚c u mraku, s dovoljno vlage. Za nicanje treba 8-10 dana. Temperatura nicanja ne smije prijeći 22˚C. Da bi se spriječilo izduživanje tek izniklih biljčica potrebno je osigurati dovoljno svjetla. Gnojidba se vrši različitim formulacijama CIFO gnojiva: – u prvim fazama rasta koriste se formulacije s naglašenim sadržajem dušika – nakon ukorijenjivanja Idrofloral 20 : 20 : 20 – nakon formiranja prvih cvjetnih pupoljaka Idrofloral 8:5:4.

Vrtna maćuhica je osjetljiva na vjetar, koji isušuje cvijet. Dobro je koristiti sredstvo za „kočenje rasta“ (ALAR), da biljke budu kompaktne s kraćim cvjetnim peteljkama. Da bi se produljila cvatnja, ocvale cvjetove valja redovito odstranjivati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.