Uzgoj i tov pataka

11443

Ekstenzivan uzgoj pataka zahtjeva mala ulaganja, ali je i mala proizvodnja. Patke se drže na vodi(ribnjacima), a Intenzivan uzgoj se može odvijati ili na žičanoj mreži ili na dubokoj stelji.

Poluintenzivan uzgoj osigurava kontrolirane uvjete kroz 2-3 tjedna; peradnjak + ispust.

Intenzivan uzgoj se može odvijati ili na žičanoj mreži ili na dubokoj stelji. Pačićima je potrebno dati vode zagrijane na 18-20 °C s šećerom i vitaminom C. Stelja je debela 6-8 cm. Ako radite boksove za pačiće s žičanom mrežom, držite 6 pataka na m˛ prostora. Pačja obitelj se sastoji od 6 ženki i 1 mužjaka. U intenzivnom uzgoju, pačići imaju prva 3 dana danonoćno osvjetljenje, a zatim do 18 tjedna primjeni se restrikcija dnevnog svjetla. Intenzitet svjetla treba biti 5W po m˛.

Brojlerski tov pačića traje od 1.-50. dana, a može se odvijati na podu ili u kavezima. Pačići su prva 3 tjedna pod „umjetnom kvočkom“- grijačom žaruljom. Temperature su navedene u tablici. Optimalna temperatura za tovne pačiće starosti od 3. tjedna života na dalje je 18-20 °C. Potrebno je zraka relativne vlage 65-75%.

Životinje se poje iz pojilica širine 6-8 cm, a hrane iz hranilica. Gustoća jedinki u tovu do 7. tjedna starosti iznosi 6-7 jedinki po m2. Iako su tijekom prvih dana pačići manje osjetljivi od pilića i purića, potrebno je grijanje prva 3-4 tjedna. 500-600 pačića se smjesti u krugove promjera 3 m. Daje im se voda zagrijana na 18-20°C s šećerom i vitaminom C. Krugovi se miču 10 dan. Stelja (hoblovina, strugotine) je debela 6-8 cm.

Boksovi s žičanom mrežom su veličine 75-85 m2. U njima se drži 6 pataka na m2 (6 pataka/m2 x 80 m2 = 480 pataka). Obitelj se sastoji od 6 ženki i jednog mužjaka. U intenzivnom uzgoju pačići prva 3 dana imaju danonoćno osvjetljenje, pa se onda do 7. tjedna drže 23 sata na dnevnom osvjetljenju, a zatim, do 18 tjedna, primjeni se restrikcija hranidbe i restrikcija dnevnog svjetla. Intenzitet svjetla treba biti 5W/m2.

Brojlerski tov pačića traje od 22.-50. dana, (odnosno od 1.-50. dana), a može se odvijati na podu ili u kavezima. Pačići su prva 3 tjedna pod umjetnom kvočkom. Optimalna temperatura za tovne pačiće od 3.tjedna nadalje je 18-20°C, minimalno 10°C. Potrebno je 4 m3kg-1h-1 zraka, relativne vlage 65-75%. Životinje se poje iz pobočnih, žlijebnih pojilica širine 6-8 cm. Hrane se iz automatskih hranilica. Gustoća naseljenosti u tovu do 7. tjedna iznosi 6-7 jedinki/m2.

Tov pod nadstrešnicama: 6-7 pataka /m2 stelja od sjeckane slame, strugotina, pozdara… debela 10 cm dnevno svjetlo + umjetna rasvjeta

Tov na vodenim površinama (ribnjaku) 300-500 pataka po hektaru; 3-5 pataka po m2 u ograđenom prostoru hranidba biljem, žabama, izmetom gnoje ribnjak i prenose parazite i bolesti riba hranilice mogu biti na vodi ili na splavi nadstrešnica tov traje 8 tjedana 3 kg prinos ribnjaka poraste za 30%

Patke pronesu u dobi od 26 tjedana i nesu (razdoblje nesenja) 38 tjedana. Pasmine pataka nesilica, poput indijske trkačice, snesu godišnje i do 200 jaja.

U intenzivnom uzgoju pačići prva 3 dana imaju danonoćno osvjetljenje pa se onda do 7. tjedna drže 23 sata na dnevnom osvjetljenju, a zatim, uz restrikciju hranidbe, do 18 tjedna primjeni se i restrikcija dnevnog svjetla. Intenzitet svjetla treba biti 5W/m2. Od 19. tjedna uzgoja odabiru se ženke i mužjaci za rasplod i postepeno se produžava dnevno osvjetljenje sve dok se ne postigne dužina dana od 17 sati. U 20. tjednu ženke se pridružuju mužjacima u omjeru 5:1.

Patke nesilice drže se u zatvorenim nastambama, ili u onima s ispustima, a u unutrašnjosti se nalaze gnijezda u kojima uvijek treba biti čista stelja. Optimalna temperatura za patke je 10-12°C, a relativna vlaga 65-75%. Na 1 m2 podne površine smješta se 2-2.5 patke. Provjetravanje od 4m3kg-1h-1, temperatura 10-18°C. Skupljanje jaja bi trebalo skupljati svaka 2 h. U praksi, često to znači skupljati svako jutro.

3 Komentari

  1. Poštovani, potencijalni kupac is Danske traži proizvođača iz Hrvatske koji može godišnje proizvesti 50 tona čistoga mesa od pataka proizvedenih na prirodni način. Potencijalni partner bi utvrdio način tehnološke obrade prije pakiranja i zamrzavanja. Zainteresirani proizvođač može se javiti na moj e-mail :
    Unaprijed zahvaljujem
    Franjo Gerovac

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.