Kiwi ili kineski ogrozd

4102

Kiwi, koji se nazivao i kineskim ogrozdom iii aktinidijom, nije biljka koju svugdje možemo uzgajati.

Vrhovi izboja vrlo su osjetljivi na mraz, a dugo je sunčano razdoblje neizostavno kako bi smećkasti plodovi potpuno dozorili. Možete se odvažiti na uzgoj kivija ondje gdje uspijevaju slatke, stolne sorte vinove loze. Bujne su biljke kivija penjačice koje mogu narasti i do desetak metara ako njihov rast izmakne kontroli, tj. ako se redovito ne provodi rezidba .

Listovi su mu veliki i srcoliki, a lijepi cvjetovi krem latica imaju promjer i do 5 cm. Ove su biljke prebujne za staklenike prosječne veličine. Držite se uzgoja na otvorenom i izaberite ženske biljke sorte Hayward, koje se smatraju najboljima i najpouzdanijima. Obavezno se u nasad mora uključiti i po jedna muška biljka (dobrom se pokazala sorta Tom uri) na svake 2-3 ženske biljke, a između pojedinih sadnih mjesta treba napraviti razmak od 3,6 do 4,5 m, ovisno o sorti. Preporučuje se i ručno oprašivanje.

Ako je kiwi posađen na odgovarajućem mjestu, tada možete očekivati urod od desetak kilograma po odrasloj biljci, no morat ćete pričekati oko 7 godina da bi biljke ušle u puni rod.Plodovi se beru kad im smeđa površina lagano omekša, što se obično zbiva u listopadu. Svi se plodovi moraju ubrati prije prvih mrazova. Čuvajte ih na hladnom mjestu barem mjesec dana prije upotrebe, a i poslije toga mogu se čuvati još mjesec ili dva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.