Sjetva parkovnih trava

2783

Kod zasnivanja travnjaka na terenu na kojem ukrasna trava još nije rasla u prvom dijelu pripreme tla bitno je ukloniti korove, ostatke starih biljaka i kamenje, nakon toga možemo početi sa obradom tla.

Za rast trave najbolja su lagana, ocijeđena i prozračna tla. Ako vaše tlo nema ovakve kvalitete ne očajavajte svako tlo se može privesti svrsi određenim agrotehničkim metodama. Najčešće sjetva novih travnjaka se obavlja nakon građevinskih radova i u ovom slučaju oranje na 20 cm dubine će biti dovoljno da razrahli zbijenu zemlju. U slučaju neodgovarajućeg travnjaka koji svojim estetskim i drugim kvalitetama ne zadovoljava, najbolje rješenje je u kasno ljeto kada je porast trave najveći, prskanjem totalnim herbicidima uništit trenutni pokrov i obaviti oranje. Tri tjedna nakon ovog postupka površinu pripremamo za sjetvu i sijemo u jesen iste godine.

Prije fine obrade teška i siromašna tla potrebno je pognojiti organskim gnojivima. Treba izbjegavati primjenu stajnjaka jer on u sebi obično sadrži dosta korova. Za gnojidbu je bolje koristiti organska peletirana gnojiva (Biorex, Frutorto i sl.), koja ne sadrže sjeme korova, štetne kukce niti uzročnike biljnih bolesti.

Najbolje rezultate kod zasnivanja novih ukrasnih travnjaka daje jesenska sjetva. Jesen je idealno vrijeme za sjetvu jer je tlo dovoljno vlažno, tlo je optimalne temperature što omogućuje brzo nicanje i početni porast kod novozasijanog travnjaka. Za razliku od jesenske sjetve proljetna ili ljetna sjetva ima problem sa porastom korova koji su kompeticija travnjaku i narušavaju njegovu estetsku kvalitetu. Stoga odlučite li se za proljetno sjetvu najbolje je da se obavi do sredine svibnja. Ranije zasijani travnjak razvije bolji korijenov sustav i postane gust prije nastanka ljetnih vrućina.

Izbor travnih smjesa ovisi od mjesta i namjene travnjaka. Danas na tržištu ima dosta travnih smjesa (Univerzalna, Sunce, Sjena i sl.), koje su pripravljene za različite namjene. Prije same sjetve potrebno je izravnati površinu. Kod same sjetve bitno je pravilno rasporediti sjeme. Sjetvene norme se kreću oko 2,5-3,5 kg na 100 m2. Optimalna dubina sjetve je oko 1 cm.

Dakle nakon razbacivanja sjemena potrebno ga je grabljanjem unijeti u tlo ili u najboljem slučaju pokriti sa zemljom. Nakon toga slijedi valjanje da se uspostavi čim bolji kontakt sjemena i tla tj. vode. Samo nicanje možemo poboljšati prekrivanjem površine agrotekstilom koji propušta vodu i toplinu a ujedno služi i kao mehanička prepreka pticama da dođu do sjemena. I konačno kad mlade biljke niknu iz zemlje, moraju biti navlažene. Nakon nicanja potrebno je stalno održavati vlažno tlo. Prva kosidba obavlja se kad je visina trave 10-15 cm.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.