Ishrana konja

4778

Konj travu odgriza blizu samog korijena. Ukoliko je trava obilna, konj uzima 2-3 zalogaja i kreće dalje, no ukoliko je pašnjak oskudan travom, konj uzima 14-17 zalogaja. Konj izbjegava travu zagađenu fecesom.

konji

Tijekom ispaše su konji na određenoj udaljenosti jedan od drugog. Ta udaljenost je regulirana veličinom pašnjaka. Ždrijebad intenzivno pase tek nakon nekoliko tjedana starosti iako već sa desetak dana pomalo gricka travu. Odraslom konju je potrebno 50 min za žvakanje 1kg hrane. Pritom konj izvodi 40-50 zalogaja i 40-80 pokreta u minuti.

Ako je hrana konstantno ponuđena konjima, oni je uzimaju u nepravilnim razmacima, a mogu je uzimati i bez potrebe. Zapremnina (volumen) obroka mora biti prilagođena digestivnom traktu i radu koji grlo obavlja. Zbog malog volumena želuca toplokrvnih konja obrok i po količini, a još više po kaloričnoj vrijednosti, treba se osnivati na koncentratima. Na koncentrate. Kod hladnokrvnih, težih konja, koji rade korakom, voluminozni dio obroka može dominirati nad koncentriranim. S obzirom na količinu i kakvoću paše,u slučaju potrebe treba konje prihranjivati žitaricama,a dnevno treba osigurati i određene količine suhih voluminoznih krmiva.

Odrasla grla mogu dnevno konzumirati i do 60 kg zelene paše. Osim pase od zelenih krmiva moze se ljeti koristiti i krmno bilje s oranica(do oko 30 kg na dan ako se koristi silaza oko 15 kg na dan) Gomoljače se koristi najcesce kod zimskog rezima prehrane i to u radnih konja.daju se u kolicini od 10-15 kg,a kod teskih pasmina i do 30 kg.Treba voditi racuna da su to ipak vodenasta krmiva s malo bjelancevina,vitamina i minerala. Livadno sijeno glavno je suho voluminozno krmivo u hranidbi konja, konzumiraju 2,5-3,2 kg suhe tvari sijena na 100 kg tjelesne mase.

Kod ždrijebadi u rastu,gravidnih kobila i onih u laktaciji pozeljno je dio sijena zamijeniti sijenom leguminoza(bjelancevine,kalcij,karotin)

Zob je najpodesniji koncentrat za konje ima dosta energije i dovoljno sirove vlaknine. Ječam je takoder dobar,dodaje se u smjesu do 50%. Kukuruz uz postepeno privikavanje moze se davati konjima pri težem i srednje težem radu(pun je energije),ali moze izazvati dilataciju želuca,pa ne smije iznositi vise od 10-15% obroka za lake i 40% obroka za teške pasmine.

Posije je odlicno za kobile u zadnjoj trećini graviditeta i puerperiju,a dobar je i za konje sa začepom.

Osnovna pravila hranjenja:

  1. redoviti razmaci hranjenja
  2. davati manje,ali češće obroke
  3. preobilan i prebrzo pojeden obrok,teži rad neposredno nakon obroka izazivaju poremetnje u funkciji probavnog sustava
  4. za brz i težak rad treba najmanje 1 sat odmora nakon hranjenja
  5. žednog konja ne treba hraniti jer žed smanjuje sekreciju probavnih sokova i iskoristivost hrane
  6. neredovito,prenaglo napajanje i prehladna voda očituju se spastickim stanjima
  7. na apetit konja i stanje probave utjecu sastav obroka(sastav i omjer voluminozne krme i koncentrata)kakvoća hrane(ukusnost i dijetetska besprijekornost),nagla promjena hrane koja moze dovesti do disbioze kolona i gubitka apetita
  8. obrok treba prilagoditi temperamentu i tjelesnoj kondiciji,vrsti i trajanju rada,vremenskim uvjetima Konji termoregulaciju u znatnoj mjeri vrše znojenjem.

Poput ljudi, konji se znoje pri radu, fiziološkom naprezanjima (porod, dojenje, strah). Konji se znoje i kod kolika. Prilikom oboljenja želuca imat ćemo ‘hladno’ znojenje. Potreba konja za vodom ovisi o pasmini (tipu) konja, dobi, spolu, vrsti hrane, načinu napajanja, vrsti voda, znojenju.

Ždrijebe je u stanju popiti 10-15 litara vode dnevno. Radni konji kod laganog rada potrebuju 30-40 litara vode dnevno, a kod teškog rada 60-80 litara vode dnevno. Kobile koje doje potrebuju 40-60 litara vode dnevno. Normalno evaporacijom konj izluči 0.3 litre vode na sat.

Tijekom teškog rada ta se količina može povećati i 10 puta. Konji su jako osjetljivi na kakvoću vode, odnosno na miris i okus vode. Stoga će klorirana voda ili voda u posudi koja se rabila za druge svrhe, kod konja izazvati veliku odbojnost.

Konji će piti vodu koja im ne odgovara tek ukoliko su prisiljeni. Optimalna temperatura vode za konje je 9-12°C. Ukoliko je voda previše topla, životinja nema osjećaj gašenja žeđi. Uz to, topla voda je opasna jer je povoljan medij za razvoj mikroorganizama. Ukoliko je voda suviše hladna, može doći do gastrointerstinalnih tegoba.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.