Neven, ukrasna i ljekovita biljka

3071

Neven najbolje uspijeva u područjima umjereno vlažne i tople klime. Tijekom sušnih ljeta ubrzano cvjeta i donosi sjeme. S pojavom se prvih kiša regenerira.

neven

Neven potječe sa Sredozemlja. Njegova su ljekovita svojstva poznata od davnina, a danas se uzgaja u cijelom svijetu kao ukrasna ili ljekovita biljka. Neven je jednogodišnja, rjeđe dvogodišnja biljka visoka 30 do 60 cm. Korijen je vretenast, a stabljika ravna i u gornjem dijelu razgranata. Listovi su po obodu cijeli ili lučno nazubljeni. Na vrhovima grana nalaze se cvjetne glavice.

Cvat se sastoji od cvjetne lože i jezičastih, neplodnih i tubastih plodnih cvjetova smještenih u sredini cvjetne glavice. Hibridi imaju cvat pun latica. Stabljike su lomljive. Masa 1000 zrna je 8 – 10 g. Neven cvjeta od lipnja pa sve do pojave jačih mrazova. Cvjetovi su narančaste ili žuto- narančaste boje. Za proizvodnju su dobre sorte s više latica. Mlade biljke su otporne na mrazove pa biljke nikle u jesen mogu, ako je zima blaga, prezimiti bez oštećenja.

Osušeni cvjetovi nevena imaju oko 0,02 % eteričnog ulja i oko 5 % masnog ulja, nešto smole, šećera i drugih tvari. Neven se više upotrebljava u narodnoj nego u službenoj medicini. U narodu se koristi za zarastanje rana i pripremu čajeva za mokrenje. Od cvjetova se pripremaju ekstrakti protiv kolesterola u krvi. Od masnog se ulja izrađuje ekstrakt protiv opeklina. Koristi se također za pripremu kozmetičkih preparata.

Uzgoj

Neven se kao jednogodišnja kultura obavezno uzgaja u plodoredu, a najbolje pretkulturc su jednogodišnje mahunarke (grašak, grah, grahorica), gnojene okopavine i strne žitarice. Neven je pogodna prctkultura za kulture koje se siju ili sade u jesen jer relativno rano napušta tlo. Osnovna obrada tla obavlja se kao i za druge kulture. Ipak, treba naglasiti da se oranje mora obaviti u jesen na punu dubinu, dok se predsjetvena priprema obavlja u proljeće, neposredno prije sjetve.

Neven dobro reagira na gnojidbu, a posebnu pažnju treba posvetiti gnojidbi fosforom. U našim je krajevima na tlu prosječne plodnosti potrebno 120 – 150 kg/ha dušika, oko 100 kg/ha fosfora (P2O5) i 80 kg/ha kalija (K20). Gnojidba fosforom i kalijem obavlja se tijekom predsjetvene pripreme tla.

Neven se u domaćinstvima razmnožava preko presadnica, a u široj proizvodnji isključivo direktnom sjetvom sjemena. Sjetva se obavlja sijačicama. Sjeme se sije na dubinu od 3 cm u neprekidne redove na razmaku 50 – 60 cm. Sjetva se obavlja krajem ožujka i početkom travnja. Za sjetvu je potrebno 6-8 kg/ha sjemena. Nakon sjetve površinu treba povaljati. U našim klimatskim uvjetima sjeme niče za 10 – 15 dana, ovisno o temperaturi tla.

Njega nevena obuhvaća međuredno kultiviranje, okopavanjc, prihranjivanje i navodnjavanje. Okopavanje je nužno tijekom vegetacije kako bi se spriječila pojava korova i tlo održalo u rastresitom stanju. Prvo međuredno kultiviranje obavlja se nakon formiranja redova, a ostala po potrebi.
Da bi se ubrzao razvoj biljaka, potrebno ih jc prihraniti u fazi kad razviju 4-5 stalnih listova. Najbolje je koristiti dušično gnojivo (KAN) u količini od 100 do 200 kg/ha. Prvo se prihranjivanje obavlja s prvim međurednim kultiviranjem, a drugo 15-20 dana kasnije. Navodnjavanje se primjenjuje samo u slučaju dugotrajne i jake suše. Navodnjavanjem krajem srpnja i početkom kolovoza produžava se sezona cvjetanja.

lako neven počinje cvjetati već krajem lipnja, berbu treba započeti kada biljke imaju dovoljno otvorenih cvjetova, tj. u srpnju. Budući da neven cvjeta neprekidno, berba se obavlja svaka 2-3 dana. U kontinentalnim krajevima berba traje do polovice kolovoza. Nakon jesenskih kiša ili nakon navodnjavanja, berba se može nastaviti sve do pojave prvih mrazova.

Cvijet nevena može se sušiti prirodno na zraku ili u sušnicama. Prirodno sušenje obavlja se u vrlo tankom sloju u prozračnom prostoru. Ukoliko se u jednom sloju nalaze 2-3 cvijeta jedan preko drugog, vrlo brzo može doći do kvarenja. Sušenje u sušnicama sigurnije jc i brže. Cvjetovi se suše na temperaturi do 50 °C. Za 1 kg suhih cvjetova potrebno jc 5 – 6 kg svježih. Osušeni cvjetovi moraju biti narančaste boje i bez peteljki. Neven daje prinos od 1000 – 2000 kg/ha suhih cvjetova

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.